Folosirea aranjamentelor florale

Decorarea mesei. Exista o gramada devariante si posibilitati dar, ca de fiecare data, trebuie sa tinem seama, atunci cand facem alegerile, de intreaga ambianta. Intr-un fel va arata un aranjament floral pentru o masa de weekend la tara si altfel cel pentru o masa de aniversare sau de revelion.
 
Iata cateva posibilitati:
- o singura floare, de exemplu o garoafa, margareta, crizantema sau trandafir inflorit pe jumatate, asezat fara codita, intr-o farfurie de cristal, portelan sau intr-un pahar scund, in dreptul fiecarui tacam;
- 1-3 ciclame sau anemone, craite, cu putina verdeata, toate cu coada scurta, asezate in mici vase speciale pentru masa (sau chiar inpaharele de tuica sau de lichior);
- pentru iarna, se fac de obicei mici aranjamente uscate din 1-2 ramuri de brad pe care se prind cu o panglica rosie sau argintie, cateva flori sau o ramura cu boabe de maces;
- un aranjament central, realizat pe orizontala, pentru a nu stingheri desfasurarea mesei, intr-un vas plat (platou, salatiera sau compotiera) in care se aseaza un suport pentru flori (un inel de sticla, portelan prevazut cu gauri, sau, mai simplu, pietricele ori burete special).
 
Un aranjament poate avea:
- forma emisferica, compacta, cand este realizat din flori de sezon. In acest caz, conteaza mai ales ca pata de culoare (culoare care se poate regasi intr-o singura floare in dreptul fiecarui tacam);
- desfasurare lineara, in sensul longitudinal al mesei (se compune dintr-un numar mai redus de flori, combinate cu verdeata fina). In acest caz, aranjamentul va fi mai aerisit si va conta mai ales prin eleganta liniei si gingasia florilor: ciclama, anemone, boboci de trandafir, gerbera, etc.
 
Chiar si paharele cu picior - captusite inprealabil cu staniol -, se pot executa aranjamente din flori mai delicate: ciclama, anemone, garofite, violete, etc., combinate cu putina verdeata (asparagus, adianthum, iedera) si infipte intr-un suport.
 
Pentru mese de tipul ''bufet rece'' se pot combina aranjamente de lumanari cu ramuri de brad, flori, beteala, conuri aurite sau argintate, globuri. Pe o masa lunga se poate aseza in cerc sau pe doua randuri un grup de lumanari mai inalte, suportul in care sunt infipte fiind ascuns de brad, panglici, betala, flori, iar pe restul mesei se mai pot amplasa din loc in loc aranjamente foarte simple, formate din doua ramuri de brad incrucisate, prinse cu o clama cu lumanare, clama ascunsa de o panglica rosie sau argintie, aurie, etc.
 
Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, pentru a da locuintei un aer festiv si vesel, putem realiza diferite tipuri de aranjamente de brad, pin, lumanari, flori uscate, fructe, globuri, care se fixeaza pe pereti, se agata de pervazul usii sau se aseaza pe o masuta, etc. De exemplu, pe peretele din fata usii de la intrare se aseaza o ramura mai mare de brad sau pin pe care se prind cu clame lumanari colorate de preferinta mai lungi decat cele normale, grupate in 2-3 puncte. De aceeasi ramura se atarna fire de beteala, globuri si clopotei, panglici colorate. Ramura se aseaza fie orizontal, fie putin oblic; este absolut necesar sa existe o proportie justa intre ramuri, elementele verticale (lumanarile) si cele descendente (beteala, panglici, etc.).
 
Deasupra unei usi sau atarnat de o lampa, se poate face un aranjament are contine in el simbolurile: fericirii - vasc, al vietii lungi - conifere, al belsugului - fructe, al succesului - scaieti argintii; pe o coronita impletita din ramuri de brad sau pe o pernita ovala din muschi se infig alternativ, dupa ce au fost legate cu sarma, nuci si mere mici, rosii si conuri de diferite forme, ramuri de vasc, maces, scaieti argintii, ramuri de ienupar sau brad argintiu, etc. Multe din aceste materiale se pot recolta in plimbarile si excursiile din timpul verii.