Frasinul
Frasinul (Fraxinus excelsior)
Descriere:
Arbore cu frunze opuse, imparipenat compuse, lungi pana la 40 cm, avand un petiol lung pe care sunt asezate 7-15 foliole. Florile sunt grupate in inflorescente care apar inaintea frunzelor. Fructele numite samare sunt de forma liniar-lanceolata, inconjurate de o aripioara. Infloreste in luna mai. Frasinul creste prin paduri, lunci, din regiunea de campie si dealuri.
Recoltarea:
De la frasin se recolteaza frunzele prin lunile mai-iunie. Se inlatura petiolul principal.
Mod de uscare:
Frunzele se intind in straturi subtiri in locuri bine aerisite. Pe cale artificiala se usuca la o temperatura de 40-50 grade C. Din 3-4 kg frunze proaspete se obtine 1 kg produs finit.
Intrebuintari:
Sub forma de ceai au efect usor laxativ, de asemenea se foloseste ca adjuvant in tratamentul gutei si reumatismului. Intern: sudorific, colagog, coleretic, cicatrizant, antiinflamator intestinal, laxativ. Extern: cicatrizant, antiinflamator hemoroidal.