Fructele de catina - POLIVITAMINE
Catina este o resursa naturala a regiunilor muntoase in special din
Arbust spinos, cu fructe de la galben la rosu, creste pe sol nisipos si la altitudini ce pot atinge 4500-5000 m. Poate fi aclimatizata si in zone mai putin inalte.
Catina a fost intensiv plantata in nordul Chinei, dar si alte tari pentru prevenirea eroziunii solului, dar si pentru beneficiile ei medicinale. Astfel
Contine la 100 g de fructe proaspete:
- 400-1500 mg de vitamina C, continut superior celui din capsuni, kiwi, portocale;
- pana la 180 mg vitamina E;
- aproximativ 30-40 g de caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen care dau fructelor culoarea galben-roscat.
Bogata si in acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) cu rol trofic. Vitaminele B 1, B 2, PP, F, provitamina D se regasesc in compozitia fructelor de catina. La fel si mineralele calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.
Fructele se pot recolta din august pana la primul inghet si se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor, marmeladelor, gemurilor, dulceturilor.
Catina aduce un aport important de vitamine, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar eficient. Are efecte antioxidante si antitumorale.
Poate fi administrata inclusiv copiilor cu apetit scazut. Eficienta in astenie fizica si psihica. Datorita efectului anticoagulant si antiaterosclerotic este indicata in afectiuni cardiovasculare, in special hipertensiune arteriala, ateroscleroza, sindrom Raynaud, arteriopatie obliteranta.
Folosit extern uleiul de catina are efect de regenerare a tesuturilor datorita vitaminelor A si
Si afectiunile oculare pot fi tratate cu preparate farmaceutice pe baza de extract de catina. Alte afectiuni tratate cu ulei de catina sunt cele ginecologice - eroziunile cervicale.
gradinamea.ro
Decembrie 2007