Gardenia jasminoides

gardenia jasminoides

gardenia jasminoidesA

gardenia jasminoidesB

Famila: Rubiaceae
Origine: Sud-estul Chinei, Japonia
Inaltime: 60-90 cm
Diametru: 90-180 cm
Expunere: partial umbra

Descriere:
Gardenia este un arbust preferat de multi gradinari si iubitori de plante, care are flori albe,
lucioase si foarte parfumate si frunze de culoare verde-inchis. Se crede ca gardeniile au fost numite asa dupa Alexander Garden, un doctor din Charleston, USA, in timpul perioadei coloniale. Gardeniile, care sunt mai mult de 200 de specii, fac parte din familia Rubiaceae.

Una din specii este insa foarte importanta, anume gardenia jasminoides: foarte frumoasa, cu frunze opuse, lucioase, cu textura fina si de culoare verde-inchis, acest arbust are o forma compacta. Florile apar la mijlocul primaverii sau inceputul verii, si dureaza destul de mult pentru ca nu se deschid toate odata. Gardeniile au flori albe (devin crem pe masura ce se maturizeaza) si par cerate; au un parfum puternic, dulce, care poate umple o camera intreaga.

gardenia jasminoidesC

gardenia jasminoidesD

gardenia jasminoidesE

Ingrijire
Cel mai bun mod de a avea o gardenie care sa supravietuiasca intr-o casa obisnuita este
sa incepeti cu o ramura taiata sau cu un butas. Pe masura ce acesta va creste se va obisnui cu conditiile de mediu din camera respectiva. Gardeniilor nu le place sa fie mutate din mediul umed si cu temperatura controlata al unei sere in atmosfera uscata si calda din casele sau apartamentele obisnuite. Daca vreti sa cresteti o gardenie, va trebui sa ii creati un mediu asemanator celui in care creste in natura: ziua sa fie cald iar noaptea, racoare si umezeala.

Arbustul se planteaza in pamant bogat, acid (4,5 - 5,5 pH). O planta nou cumparata are cu siguranta acest tip de pamant. Compostul trebuie sa fie poros, astfel incat sa lase apa sa se scurga rapid si totusi sa mentina umezeala. Amestecuri preparate din pamant acid, speciale pentru gardenii, camelii si azalee se gasesc la orice centru comercial. Plantati arbustul intr-un ghiveci de plastic, care sa aiba neaparat gauri pentru scurgerea apei - acestea sunt perfecte pentru ca pastreaza umezeala continuu. Gardenia se transplanteaza in mod normal o data la 2-3 ani, dar se poate si mai devreme, daca radacinile au consumat tot spatiul din ghiveci.

Cand scoateti ghiveciul afara, alegeti o locatie aflata in semi-umbra, in care gardenia sa fie ferita de soarele puternic de dupa-amiaza. Important este sa fie protejata si de curentii de aer puternici. Adaugati peste pamant un strat de 5-7 cm de materie organica, pentru a se pastra umiditatea solului. De asemenea e bine sa transplantati gardenia intr-un ghiveci mai mare primavara, pentru a-i da posibilitatea sa se dezvolte.

Udarea
Este obligatoriu sa udati gardenia in anotimpurile uscate. De asemenea, pamantul trebuie
sa fie mereu jilav. Udarea este foarte importanta pentru ca de ea depinde numarul de boboci pe care il va avea planta la maturitate. Daca gardenia dvs. are multi boboci dar este udata prea putin, majoritatea bobocilor vor cadea inainte de a se deschide. Prin urmare, cand planta imboboceste este bine ca pamantul sa fie mereu umed; suprafata sa trebuie sa fie mereu jilava la atingere. Udati planta de sus in jos, adica turnati apa pe pamant, nu in tavita ghiveciului.

Aveti grija insa ! Daca gardenia trebuie udata frecvent, asta nu inseamna sa ii lasati radacinile sa stea in pamant imbibat cu apa. Drenajul este foarte important. Frunzele si bobocii gardeniei cad atunci cand planta e udata prea abundent. Aceleasi efecte le are si udarea la intervale prea lungi de timp (cand pamantul din ghiveci e deja uscat), numai ca in acest caz procesul e mai lent - frunzele pot sa cada si la 1-2 saptamani dupa ce planta a fost udata din nou.

Uneori, in functie de sursa, apa de la robinet poate schimba pH-ul pamantului. Cu alte cuvinte, pamantul devine alkalin in loc sa ramana acidic, si in acest caz planta e afectata de boala numita cloroza. Frunzele capata o culoare palida, uneori chiar galbena, iar venele raman verzi. Daca se intampla acest lucru, problema se poate corecta prin adaugarea de sulfat de fier in pamantul din ghiveci, care se gaseste in magazinele specializate. Amestecul obisnuit care se utilizeaza este de 1,2 g de sulfat de fier la aproape 4 litri de apa. Gardenia se uda cu aceasta solutie o data sau de doua ori pe saptamana, timp de o luna, sau pana cand planta s-a insanatosit.

Temperatura
gardenia jasminoidesGIn timpul zilei gardenia prefera temperaturi de 21-22°C. Temperaturile din timpul noptii
sunt foarte importante pentru procesul de inflorire; daca acestea cresc mai mult de 15-16°C, chiar si pentru cateva nopti la rand, nu vor mai aparea alti boboci. In plus, gardenia nu suporta schimbarile bruste de temperatura, si nici curenti de aer, fie ei calzi sau reci. In concluzie, orice schimbare in mediul in care sta planta va duce la caderea bobocilor.

Lumina
Ca toate plantele care infloresc, gardenia are nevoie de lumina puternica pentru a inflori,
dar nu soare direct, mai ales pe timpul verii. Razele directe ale soarelui creaza caldura uscata, care nu e buna pentru plantele care iubesc umidtatea. Prin urmare, cel mai bun loc din casa este o fereastra orientata spre sud, dar protejata de o perdea. Dar nu este numai atat! Daca vremea noroasa dureaza mai mult de 3-4 zile, bobocii vor cadea sau planta nu va mai produce boboci deloc. Pentru a preveni acest lucru, plasati o sursa artificiala de lumina in preajma gardeniei.

Umiditatea
Gardenia nu tolereaza aerul uscat (nivelele joase de umiditate). Plasati langa ghiveciul cu
gardenii o tavita cu apa. De asemenea, stropirea foliajului este o metoda buna, desi uneori nu e bine sa stropiti si bobocii. Umiditatea crescuta ajuta si la prevenirea infestarii cu paienjeni rosii.

Fertilizarea
Gardenia trebuie tratata cu o substanta fertilizatoare o data pe luna, cand planta creste.
Folositi o substanta solubila acida si cititi bine instructiunile de pe sticla inainte, pentru a respecta proportiile. Este insa foarte posibil ca fertilizatorul sa schimbe pH-ul pamantului. Daca frunzele capata o culoare palida, probabil ca nu primeste destul nitrogen - nu confindati acest simptom cu cloroza despre care am vorbit mai sus (la cloroza frunzele au vene verzi).

Daunatori
Sunt multe insecte care pot ataca gardenia daca nu sunt folosite masuri preventive sau
de control.Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleopterele.

Inmultire:
1. Butasi, in februarie.
2. Divizarea radacinilor, numai cand temperatura este de 27C.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
decembrie 2005