Gardul in conditii neprielnice de vreme
Construirea unui gard care sa se armonizeze cu natura poate reprezenta un proiect tulburator. A construi ceva menit sa dureze si care este supus testului timpului este un obiectiv dificil. Gardul isi "petrece toata viata" afara, infruntand toate scenariile imaginabile ale vremii, singur, servind drept prim contact si simbol al frumusetii proprietatii pe care o delimiteaza. Pare dificil sa realizati un gard care sa indeplineasca aceste conditii si care sa dureze in timp, insa nu este imposibil. Cu unele pregatiri specifice, puteti avea chiar cel mai admirat gard din oras.
Plecati de la ideea ca cel mai bun gard este cel construit ca sa dureze. Razele ultraviolete ale soarelui, temperaturile extreme, caldura si frigul, precum si seceta sau ploaia - toate trebuie luate in considerare la conceperea unui gard. Atunci cand proiectati un gard in jurul curtii, trebuie sa aveti in vedere o serie de factori, care se refera, mai intai de toate si in principal, la vreme.
In primul rand luati in calcul soarele si caldura. Este foarte probabil sa doriti ca o parte semnificativa a gardului sa fie facuta din lemn, astfel ca este recomandat sa folositi un lemn solid, de esenta tare, care sa reziste influentelor negative ale soarelui in timp. Anumite culori ale baitului sunt mai rezistente la deteriorarea UV si anumite marci de lacuri (emailuri) contin substante care blocheaza razele ultraviolete, protejand ulucile. Unii oameni evita sa foloseasca lemnul in construirea gardului si prefera fierul, insa si acesta se deterioreaza in timp si necesita acoperirea cu un strat protector impotriva ruginii. Costul este, de asemenea, mai ridicat in cazul gardului din fier. Pentru cei care doresc un gard elegant, fabricat din acest material, insa nu au puterea financiara pentru o astfel de alegere costisitoare, este recomandat sa opteze pentru varianta mixta: uluci din lemn durabil de cedru, acoperite cu un strat protector de lac si insertii si porti din fier, ca accente care confera gardului eleganta si stil.
In al doilea rand ganditi-va la ploi si zapada. Apa si umezeala reprezinta amenintari constante pentru lemn, deoarece cauzeaza aparitia cariilor si a mucegaiului si aparitia insectelor. Umiditatea, combinata cu temperaturile extreme - caldura sau frigul - poate, de asemenea, sa deformeze grinzile in timp, daca fenomenul nu este controlat. Din nou, baiturile si lacurile sunt cele care ajuta la prevenirea multor daune provocate de vreme, prin etansarea lemnului si crearea unei bariere care sa tina apa la distanta.
Unii proprietari de case pe pamant opteaza pentru achizitionarea unor porti electrice, care confera un plus de securitate locuintei, insa si acestea pot fi afectate de conditiile de mediu. Daca portile sunt confectionate din fier, ele trebuie sa beneficieze de un strat protector, care sa impiedice ruginirea prematura. Daca sunt facute din lemn, acesta trebuie izolat in vederea protejarii impotriva umiditatii si, de preferat, vopsit si dat cu un lac rezistent la actiunea nefasta a razelor ultraviolete. Panoul de control al portilor electrice poate fi cu usurinta compromis si afectat de conditiile extreme de mediu - cel mai bine este sa apelati la o firma de speciualitate, care sa va instaleze componentele electronice, in asa maniera incat acestea sa fie protejate de conditiile meteorologice nefavorabile. Daca optati pentru porti automate electrice, este de preferat sa alegeti un dispozitiv de control (o tastatura) fara fir.
Este bine ca gardul dvs sa fie construit de la inceput in asa fel incat sa reziste conditiilor ostile de mediu si temperaturilor extreme.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro