Gladiola
Gladiolus
Familia: Iridaceae
Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Medie
Genul cuprinde circa 200 de specii. Sunt plante cu bulb, cu frunze lanceolate si tulpini inalte, flori colorate de la alb la purpuriu.
Cultivare: dificultate medie. Gladiolele se planteaza de la jumatatea lui martie pana la jumatatea lui aprilie in pamantul din gradina sau in orice vas. Se inmulteste prin bulbi, care vor fi acoperiti de un strat de 10 cm de nisip grosier. Udarile trebuie sa fie regulate, iar in apa se adauga, la 2-3 saptamani, un ingrasamant lichid. Cand florile se ofilesc (la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie se reteaza frunzele la 5-6 cm deasupra pamantului si se raresc udarile.
Reproducere: Se inmultesc prin bulbi si seminte. Bulbii se planteaza in martie la o adancime de 8 cm intr-un compost nisipos, in vase cu diametrul de 13-15 cm. Insamantarea se realizeaza in februarie sau in martie, intr-un compost special.Semintele se acopera cu un stat de 1 cm de pamant, iar recipientul trebiue asezat intr-un loc cald.
Pericole: Un drenaj incorect poate determina ingalbenirea si uscarea frunzelor. Gladiolele pot fi atacate de paduchele verde, de paianjenul rosu si de tipsidre.
Specii si soiuri: Gladiolus byzantinus, Gladiolus callianthuscarneus, Gladiolus communis, Gladiolus undulates.