Gradini pe acoperisurile cladirilor

Daca in trecut o gradina luxurianta pe terasa blocului parea doar o utopie, astazi tot mai multe orase pun in practica aceasta idee, iar Chicago se numara printre ele, avand in chiar centrul sau o oaza de verdeata si prospetime, la inaltimi unde se avanta doar pasarile. Prima gradina de acest tip din oras se gaseste, simbolic, chiar pe acoperisul Primariei, prima terasa verde dintr-un oras in care edilul doreste ca astfel de spatii verzi suspendate sa devina ceva obisnuit.

 

Cand primarul Richard Daley a comandat aceasta gradina era o ciudatenie pe care multi o priveau circumspect. Astazi in oras au fost construite peste 200 de gradini, acoperind mii de metri patrati de terasa cu vegetatie bogata, Chicago devenind astfel cel mai verde oras american "la inaltime", exemplul fiind urmat si de alte orase care incearca astfel sa reduca poluarea aerului si mai ales sa dea cladirilor din beton si sticla un alt aspect.

 

Primaria din Chicago a anuntat recent ca va demara un proiect, pentru a instala astfel de gradini si pe alte cladiri din oras, alocand fonduri investitorilor si constructorilor. Inca din 2005 o parte din firmele de constructii au primit subventii de pana la 5000 de dolari pentru constructia unor astfel de gradini pe terasele blocurilor nou construite. Mai mult, s-ar putea adopta o hotarare prin care cladirile care primesc fonduri din partea Primariei sa fie obligate sa aiba si astfel de gradini. Pana in prezent astfel de gradini se gasesc in Chicago si pe terasele unui magazin Apple si unui restaurant McDonald's.

 

Potrivit declaratiilor oficiale, acesta este doar primul pas al unui amplu plan de regenerare urbana a orasului Chicago, urmand ca aici sa fie plantate si cateva sute de copaci, iar unele drumuri vor fi inchise, deasupra lor construindu-se parcuri. In America astfel de terase verzi, multe deosebit de ingrijite si complexe, se gasesc si pe sediul Gap din San Bruno, California, pe acoperisul unei fabrici Ford Motor din Bearborn sau pe cladirea Societatii Americane a Arhitectilor Peisagisti din Washington.

 

Astfel de gradini pe terasele blocurilor ar putea parea surprinzatoare in Chicago, dar in multe orase europene acestea au devenit deja obisnuite. Germania, tara care l-a inspirat pe Daley, are deja gradini pe aproximativ 20 la suta din terasele blocurilor, de la mici gradinite cu jardiniere si plante rezistente, la sisteme complexe, cu sute de specii de plante, copaci mai mici, flori diverse.

 

Ideea de baza este simpla : intr-un oras sufocat de beton, fier si sticla, aceste gradini incearca sa ofere o oaza de verdeaza, cu multiple beneficii - reducerea efectului de sera, marirea duratei de viata a unui acoperis, oferirea unui spatiu de recreere. Pe masura ce clima se schimba, orasele au nevoie de cat mai multa verdeata si racoare, asa ca o terasa altadata fierbinte se transforma in aer conditionat natural.

 

In cladirea Primariei, prima care a beneficiat de aceste avantaje, dupa plantarea gradinii de pe acoperis temperatura din interiorul sediului a scazut sensibil, fiind mult mai placuta intr-un oras mereu batut de razele fierbinti ale soarelui. Chiar daca nu s-a facut pana acum o estimare referitoare la numarul de gradini-terasa necesare pana cand orasul sa simta efectele, proiectul continua.

 

Exista insa si dezavantaje, si nu putine. De cele mai multe ori costurile unei gradini - terasa ajung sa fie chiar de doua ori mai mari decat cele ale unui acoperis clasic, chiar daca durata de viata este de 40 - 50 de ani. Iar unele cladiri mai vechi nu au fost proiectate pentru a suporta o greutate suplimentara, chiar daca este vorba doar de cativa centrimetri de sol fertil. Aceste neajunsuri nu ii sperie insa pe cei care isi doresc verdeata in orasele lor, chiar daca pe terasa blocurilor.