Idei de decorare a camerelor mici

A decora o camera de dimensiuni reduse este, probabil, cea mai mare provocare pentru majoritatea oamenilor. Aranjarea unei incaperi mici, astfel incat toti cei dragi sa fie multumiti, poate deveni o activitate frustranta si confuza, fie din lipsa banilor, fie din lipsa ideilor.

 

Mai intai de toate trebuie sa te concentrezi pe elementele care sunt, cu adevarat, importante pentru tine. Se spune ca spatiul este totul: cat mai aerisit, cat mai incapator, cat mai mare! Dar poate ca nu acest lucru reprezinta cel mai simplu mod de a trasforma o camera intr-un spatiu agreabil. Poate ca este mult mai important sa ai o camera de oaspeti confortabila, care sa  impresioneze oamenii pe care ii primesti prin caldura pe care o degaja. Sau poate ca doresti sa ai o baie atragatoare, plina de elemente personalizate. Asa ca nu trebuie sa gandesti ca o incapere mare inseamna neaparat o incapere mai buna. S-ar putea sa nu faci decat sa creezi o problema acolo unde ea nu este. In plus acolo unde nu exista, spatiul trebuie sugerat.

 

Cel mai simplu mod de a trasforma un spatiu mic intr-unul primitor este acela de a folosi culori in nuante bogate si calde, mai ales in privinta materialelor din care sunt confectionate perdelele, cuverturile, fetele de perna sau covoarele.

 

Incearca sa elimini dezordinea. Aceasta reprezinta, poate, cea mai mare problema a camerelor mici - in spatiile restranse toate lucrurile se ingramadesc si produc o senzatie sufocanta, in cazul in care sunt imprastiate haotic. Dar nu trebuie sa te panichezi: dezordinea este cel mai usor de corectat - muta-ti accesoriile, pernele si toate maruntisurile in alta parte, apoi incearca sa le reintroduci in camera pe rand, una cate una, in ordinea importantei pe care le-o acorzi. Opreste-te cand ti se pare ca totul arata perfect si nu uita: cheia este restrangerea!

 

Foloseste obiecte de dimensiuni mari pentru a decora camerele mici. In mod normal ai putea crede ca pentru a mobila o camera mica ai neaparata nevoie de obiecte mici. Nimic mai gresit! In practica este exact pe dos. Ai nevoie numai de cateva obiecte de mobilier mari pentru a obtine o imagine de ansamplu placuta (ai grija sa nu fie mai mult de 1 sau 2 astfel de obiecte si sa se incadreze in dimensiunile camerei). Aceeasi regula se aplica si pentru operele de arta. Daca doresti sa creezi senzatia de spatiu decoreaza-ti un singur perete cu un tablou mare, impunator.

 

Un sfat simplu pentru a face ca incaperea ta sa para mai spatioasa: pastreaza in permanenta ferestrele si suprafetele din geam curate! Crezi sau nu lumina reflectata in aceste suprafete face camera mai stralucitoare, mai proaspata si mai incapatoare.

 

Zugraveste peretele focal intr-o culoare cu tonuri adanci pentru a adauga adancime camerei tale. Lasa ceilalti pereti albi sau foloseste versiunea cea mai pala a culorii pe care ai utilizat-o pentru peretele principal. Acest procedeu va oferi o senzatie de curgere placuta privirii si va accentua peretele focal. Sa ai in verede ca verdele si albastrul reprezinta culori reci, iar pentru a da o nota calda incaperii trebuie sa folosesti nuante de rosu sau galben.

 

Si inca un sfat: incearca sa conferi obiectelor din incapere mai multe functii odata: de exemplu un scrin poate gazdui un televizor, iar sertarele acestuia le poti utiliza pentru a depozita revistele, jocurile, casetele, cd-urile etc., masuta pe care iti tii vaza de flori sau alte obiecte decorative poate fi folosita si ca masuta de cafea (este recomandat ca aceasta sa fie prevazuta cu rotile, pentru a fi mai usor in manevrat in anumite cazuri).

 

Aminteste-ti ca atunci cand intri intr-o camera marimea ei este reflecatata mai degraba de generozitatea celui care a decorat-o decat de spatiul propriu-zis.

 

www.incasa.ro

16.04.2008