Iluminatul in dormitor
In final, solutia este sa combinati mai multe tipuri de iluminat, anume sa aveti corpuri de iluminat pentru lucru si altele pentru iluminatul ambiental.
Noptierele obisnuite sau cele cu brat rabatabil cu arcuri imprastie o lumina placuta, linistitoare, dar ofera si conditii bune pentru citit, de exemplu. Daca doriti sa creati a anumita atmosfera cu ajutorul surselor de iluminat, dar fara sa inundati dormitorul cu lumina, alegeti lumanari. O alta varianta este montarea unu intrerupator care regleaza cantitatea de lumina.
Cum patul este punctul central al oricarui dormitor, un efect interesant si dramatic poate fi creat cu ajutorul unor aplice montate cu abajurul in jos, pe peretele din spatele patului. In afara de acestea, pe noptiere puteti sa asezati veioze pentru a va asugura ca aveti lumina de lucru. Alte lampi, amplasate oriunde in dormitor, vor da o cantitate de lumina si mai mare in dormitor.
Persoanele active prefera incaperile scaldate intr-o lumina puternica, dar calda. Pentru a obtine acest efect, alegeti un corp de iluminat pe care sa il asezati deasupra si care sa raspandeasca lumina in jos, deasupra patului, de exemplu, si mai multe aplice care sa lumineze colturile intunecate ale incaperii. Un alt truc este sa aveti intrerupatoare separate pentru cele doua tipuri de lumina, pentru a putea crea efectul dorit.
Pentru a scoate in evidenta obiectele de arta, tablourile din dormitor sau alte elemente care prezinta interes, alegeti un mod de iluminare corespunzator. Aceste corpuri de iluminat speciale se pot ajusta foarte usor, creand perspectiva prin intermediul umbrei pe care o creaza.
Evitati sa creati umbre intense din cauza luminii, mai ales pe masa de machiaj. Alegeti sa amplasati doua corpuri de iluminat cu spoturi directionabile, reglate la un unghi de 45 de grade fata de perete, de o parte si de alta a acesteia.