Inainte de a decora
Asadar... v-ati decis sa va redecorati locuinta sau tocmai v-ati mutat intr-o casa noua, careia doriti sa-i imprimati un aer personal. Primul pas este acela de a indentifica problemele majore, prin aceasta intelegand situatiile cu care va confruntati - aveti bani, dar nu aveti idei sau invers; ferestrele au o larga deschidere catre spatiul public, iar dvs doriti intimitate; pe jos sunt covoare, iar dvs. preferati parchetul; dormitorul e vopsit in albastru, iar culoarea pe care o preferati pentru acest spatiu este verdele etc.
Dupa ce ati identificat aceste probleme treceti la calcularea bugetului, tinand cont de schimbarile pe care vreti sa le operati, in ordinea prioritatilor lor. Daca intentionati sa faceti o schimbare totala bugetul alocat trebuie sa fie mult mai mare decat in cazul unei renovari. Identificati apoi scopul proiectului dvs. - in functie de ceea ce va propuneti: doar o schimbare sau o transformare majora. Ideile pe care le aveti pot depasi suma de care dispuneti, asa ca incercati sa realizati un plan cat mai realist, la care sa puteti adauga ulterior, in cazul primirii unei prime sau al unui castig nesperat, si alte idei.
Daca sunteti chirias, incercati sa alegeti acele modalitati prin care sa schimbati numai lucrurile pe care le luati cu dvs atunci cand va gasiti alta locuinta. Nu incepeti sa vopsiti peretii, de exemplu, pentru ca, desi nu este o operatiune costisitoare, veti fi nevoiti sa-i vopsiti din nou la plecare. Incercati sa transformati atmosfera prin adaugarea de accesorii, cuverturi, perdele, pernute etc.
Urmeaza etapa in care va definiti stilul. Retineti ca cel mai important aspect este ca locuinta sa reflecte gustul personal. Indiferent ca este traditional sau clasic, rustic, contemporan, scandinav etc. decorul va reprezinta, el este ceea ce sunt dvs., asadar luati-va timp de gandire inainte de a incepe sa va amenajati locuinta. Incercati sa va dati seama ce doriti cu adevarat si de ce anume aveti nevoie. Insa inainte de a incepe cumparaturile trebuie sa fiti inspirati. Inspiratia este ce care va ofera o viziune, o harta pentru proiectul dvs. Asadar, provocati-va inspiratia!
Cautati modele - vizitati cat mai multe locuinte, faceti turul fiecareia, analizati bine interioarele. Popositi in fiecare camera cateva minute. Nu priviti prea mult piesele individuale. Luati-le in considerare pe cele de baza (pereti, podea, plafon). Incercati sa va dati seama cum anume va face sa va simtiti camera respectiva, ce sentimente va trezeste si notati-va impresiile.
Emisiunile TV reprezinta o alta sursa de inspiratie. Televiziunile, atat cele nationale cat si cele internationale (HGTV), expozitiile organizate periodic, magazinele de profil sau revistele de specialitate ofera numeroase informatii utile si interesante, care va vor ajuta sa "va formati ochiul". Atunci cand va extrageti ideile, fiti critici, nu imitati intocmai si incercati sa va definiti propriul stil.
Corina Dovinca
InCasa.ro