Ingrijirea rasadurilor

 

Pana la rasarire, rasadnita se tine acoperita cu geam si rogojini. Imediat ce plantele incep sa apara, se inlatura rogojinile pentru a lasa lumina sa patrunda. Rasadnita se va aerisi zilnic, chiar si pe timp mai racoros, prin ridicarea brusca a geamului si lasarea acestuia imediat la loc. Pe masura ce timpul se incalzeste, aerisirea se va face din ce in ce mai des.

Daca pamantul din rasadnita tinde sa se usuce, se uda usor cu apa calduta. Nu trebuie sa fie nici prea multa umezeala, deoarece atunci rasadurile se alungesc prea mult, se imbolnavesc si cad. Daca se intampla acest lucru, se aeriseste bine rasadnita, iar plantele bolnave se smulg pentru a nu le imbolnavii si pe celelalte.

Daca apar coropisnite, trebuie sa ingropati la 2-3 cm din loc in loc momeli. Combaterea coropisnitelor cu ajutorul momelilor se face dupa urmatoarea reteta: se fierb 15 minute 100 gr boabe de grau; dupa racire se amesteca cu 5 gr insecticid (Aldrin, Detox, Duplitox, Sintox, Sinoratox, etc.) si 1 gr untdelemn.

Calirea rasadurilor se face cu scopul ca acestea sa se obisnuiasca conditiilor climaterice mai aspre sau la plantarea in camp. Pentru aceasta, cu 10-15 zile inainte de plantare se ridica geamurile, la inceput numai ziua, apoi si noaptea. Udatul in acest timp se reduce la minim sau nu se vor mai uda deloc.

Plantarea rasadurilor se va face tinand cont de perioadele specifice fiecarei legume si de caracteristicile culturii respective.