Interioarele populare romanesti. Tipuri de mobila

mobila taraneascaCele mai utilizate piese de mobilier din interioarele populare sunt: lavitele, scaunele si taburetele, mesele, patul, bancile, lazile de zestre, blidarele si dulapurile.

Lavitele sau talpile insirate de-a lungul peretelui sunt confectionate, de regula, din scanduri din lemn de brad, stejar sau fag si reprezinta cele mai vechi piese de mobilier, fiind folosite in cea mai mare parte a Romaniei. In general sunt lipsite de decoratiuni si sunt acoperite cu scoarte. Incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea ele sunt inlocuite, mai intai in Transilvania si apoi si in restul tarii, cu banci lungi cu spatar (colorat uneori) sau cu lada dedesubt, banci destinate pastrarii hainelor, care serveau si la dormit.

Scaunele si taburetele prezinta numeroase si variate forme. Cele mai simple, lipsite de spatar, au sezutul alcatuit dintr-un simplu trunchi de arbore, in care patrund cele trei sau patru picioare, rotunde in sectiune. Aceste scaune joase se intalnesc pe tot teritoriul tarii, cu precadere in sud. Scaunele mai evaluate (cele inalte), specifice in special Transilvaniei, au sezutul trapezoidal si spatarul alcatuit dintr-o scandura decupata, in forme care releva influenta stilului baroc in mobilier. Aceste scaune au inlocuit lavitele de colt sau bancile din fata paturilor inalte, fiind introduse in casa taraneasca destul de tarziu, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Mesele cele mai simple sunt confectionate dintr-o singura placa de lemn masiv, in care patrund picioarele. Alaturi de acestea se intalnesc mesele rezemate pe un cadru cu picioare, mai ales in sudul Transilvaniei, unde apar si unele piese deosebite, care imita mesele de tip germanic, specifice goticului din Europa centrala, cu talpi laterale puternice si sertar dedesubt. Asemenatoare acestora sunt si mesele cu "sacrin" din zona cursului superior al Sucevei si Moldovei.

Paturile ca piese de mobilier cu forma speciala, apar destul de tarziu, in secolul al XVIII-lea si deriva, in cele mai multe cazuri, din lavite. Exista foarte multe tipuri si foarte variate: de la patul gen lavita, alcatuit din scanduri alaturate rezemate pe capre, la paturile evoluate cu capete decupate, in forme care interpreteaza naiv formele barocului. Exista si paturi care joaca numai un rol decorativ, fara a avea o functie practica, cum este "patul stolnic", caracteristic zonelor din preajma Sibiului. Mai mic decat patul obisnuit, acesta este asezat in camera curata si incarcat cu perne, scoarte si straie.

Lada pentru zestre sau tronul reprezinta o piesa bogat impodobita fie cu ornamente geometrice, crestate si incizate, fie cu ornamente florale si frunze viu colorate in ulei (in unele regiuni ale Transilvaniei). In nordul Moldovei, lazile de zestre sunt mai mici si prezinta bogate crestaturi colorate in negru si rosu.

Blidarele sunt polite care se fixeaza in perete, confectionate din lemn de fag, de obicei deschise, cu rafturi, decorate cu crestaturi, obtinute prin decuparea si traforarea scandurilor. Exista si blidare sub forma de bufet (credenta), utilizate mai ales in Transilvania.

Dulapul de colt - coltarul sau cornarul este impodobit, de regula, cu crestaturi sau pictat in ulei si prezinta o forma deosebita, cu sectiune triunghiulara, fixat, asa cum ii spune si numele, intr-un colt al incaperii, de obicei pe acela cu lavitele. In Transilvania coltarele sunt impodobite cu crestaturi simetrice, iar in Moldova sunt lipsite de decoratii.

Corina Dovinca
InCasa.ro