Intretinerea lemnariei
Obiectele din lemn (de mobilier sau decorative; pardoseli, blaturi etc.) sunt cele mai intalnite accesorii si, fie ca vorbim despre mobila antica din living, fie ca ne referim la o splendida masa din zona de dining, fiecare dintre aceste obiecte necesita o ingrijire speciala.
Majoritatea oamenilor sunt de parere ca desprafuirea periodica este suficienta pentru intretinerea lemnului. Aceasta operatiune este intr-adevar necesara, dar nu suficienta. Lemnul este sensibil la schimbarile de temperatura, lumina si umiditate, prin urmare pentru o ingrijire adecvata trebuie sa tineti cont de toti acesti factori.
Nu folositi curatatori ieftini sau solutii care contin amoniac
Este adevarat ca sumele mari nu va pot garanta calitatea, insa este la fel de adevarat si faptul ca cele mai ieftine produse de curatat existente pe piata sunt cele care conduc cel mai adesea la deteriorarea lemnariei. Asigurati-va ca agentii de curatate nu sunt foarte puternici, nu contin amoniac si nu au efecte negative pe termen lung. Pentru stergerea prafului folositi carpe moi si produse cu un continut scazut de detergent. Ultima aparitie in domeniu sunt lavetele de microfibra, care pot curata diverse suprafete (lemn, sticla etc.) fara a fi nevoie de folosirea solutiilor speciale.
Informati-va asupra naturii lemnului si a finisajelor, inainte de a le curata
Lemnul este variat ca esenta si configuratie, iar mobilierul este executat intr-o multitudine de stiluri, compozitii si finisaje. Este foarte important sa stiti cu ce fel de lemn aveti de-a face si care este suprafata de care trebuie sa va ocupati, inainte de a alege metoda de tratare a acestuia. Cel mai in masura sa va ofere aceste detalii este cel care va vinde produsul finit, in cazul in care nu gasiti aceste informatii in catalogul firmei. Trebuie sa stiti ca finisajele vechi necesita o ingrijire speciala, in timp ce finisajele moderne, cum sunt cele tratate cu lacuri catalizate (pre- sau post-), ofera suficienta protectie.
Tineti mobilierul din lemn departe de lumina soarelui
Amintiti-va, ca regula de baza, ca lumina directa a soarelui nu este buna pentru niciun fel de mobila, tablou sau fotografie. Este intotdeuna recomandat sa tineti mobilierul si obiectele decorative departe de soare, in conditii stabile. Utilizati o solutie de tratare a ferestrelor, daca este necesar, asigurandu-va ca razele UV nu patrund in interior.
Controlati temperatura si umiditatea
Paharele sau recipientele cu un continut prea fierbinte sau prea rece, care vin in contact cu o suprafata din lemn, duc la decolorarea acesteia. De asemenea, orice lichid varsat pe obiectele din lemn, va fi "inghitit" si va deteriora suprafata. Excesul de umiditate duce este absorbit de lemn care se umfla, iar dupa o perioada de timp crapa. Temperatura si umiditatea sunt esentiale in mentinerea calitatii lemnului, iar in cazul in care acestea au o valoare constanta lemnul va fi pastrat in forma buna mai mult timp.
Lacuiti lemnul periodic, apeland la un profesionist
Lacuirea este o activitate care necesita o grija aparte, prin urmare este bine sa fie facuta de un profesionist. Lacul este o substanta transparenta ce nu acopera aspectul natural al lemnului si nu trebuie sa contina substanta coloranta; acesta da o infatisare decorativa, protejeaza impotriva apei de ploaie, soarelui, ciupercilor, putregaiului si conditiilor atmosferice. Pentru a lacui o suprafata din lemn este necesar ca respectiva suprafata sa fie pregatita in prealabil: curatarea de praf, grasimi si murdarie, smirgheluirea in sensul fibrei lemnului, aplicarea unei substante protectoare si a gruntului etc. Ceea ce trebuie sa retineti este periodicitatea cu care sa efectuati lacuirea: o data pe an, maximum la doi ani. De restul lasati specialistii sa se ocupe.
Folositi operatiuni simple pentru a preveni deteriorarea pe termen lung
Nu uitati sa aveti in vedere partile componente mai putin vizibile ale obiectelor din lemn, care sunt in general neglijate, conducand in final la deteriorarea intregului obiect. Utilizati remedii inteligente pentru a repara defectele minore. De exemplu: o parte de ulei de lamaie in combinatie cu 3 parti de ulei de masline poate fi considerat un bun agent de lacuire.