Intretinerea si curatarea tablourilor

Fie din dorinta de a aduce o pata de culoare pe peretii monotoni si lipsiti de interes, fie ca dorim sa ne personalizam locuinta, fiecare din noi adaugam in designul intrerior opere de arta mai mult sau mai putin valoroase.

Clasicele tablouri pictate in ulei sau fotografiile artistice inramate sunt decoratiuni interioare ce ies in evidenta, accentuand zona in care sunt amplasate. Aceste piese decorative au nevoie de conditii speciale pentru a-si pastra calitatile cat mai mult timp.

Pentru a mari durata de viata a tablourilor trebuiesc respectate cateva reguli esentiale de intretinere si curatare. Umiditatea si temperatura nepotrivita sunt primii factori care contribuie la degradarea rapida a acestora. In camera in care este amplasat tabloul trebuie mentinuta o temperatura in intervalul 18 – 22 0C si o umiditate relative intre 40 – 70 %.

Dar cum operele de arta sunt realizate din mai multe materiale, si cum materialele reactioneaza la mediu putin diferit, este dificil sa asiguram conditiile optime pentru fiecare piesa in parte, mai ales daca in aceeasi incapere sunt expuse doua sau mai multe obiecte. Rezolvarea acestei probleme este stabilitatea, mentinerea constanta a aceeasi temperaturi si umiditati.

In cazul panzelor pictate in ulei este recomandata evitarea expunerii sau depozitarii acestora in zone joase, la nivelul solului, unde cantitatea de praf este mult mai mare, si in spatiile in care se fumeaza.  Peretele pe care urmeaza sa fie asezat tabloul trebuie ales cu grija, pentru ca acesta sa nu se afle in bataia directa a soarelui. Lumina in exces poate duce la decolorarea sau intunecarea picturilor, cel din urma efect fiind frecvent intalnit in cazul tablourilor realizate in uleiuri vegetale.

Un alt factor care care poate degrada obiectele de arta este lumina provenita de la becurile incandescente. Si caldura emanata de acestea duce in timp la deteriorare astfel, trebuie pastrata o distanta optima fata de aceste surse de lumina si caldura. Atat tablourile cat si fotografiile vor fi pastrate mult mai bine intr-un cadru cu sticla, aceasta asigurandu-le atat siguranta cat si un microclimat optim.

Totusi, chiar si in cele mai bune conditii de depozitare, pe suprafata tabloului se va strange praf si murdarie. In aceste situatii este recomandat sa apelati la un specialist deoarece suprafetele picturilor sunt deosebit de vulnerabile la apa si la alti agenti de curatare care le-ar putea deteriora iremediabil.

Dar cateva lucruri simple le puteti incerca si acasa, fara a pune in pericol opera de arta. Culorile inegrite de vreme ale tablourilor in ulei pot fi reimprospatate prin stergerea acestora cu o carpa moale si curatate cu ajutorul unui cartof taiat in doua. Acuarelele si gravurile se curata foarte usor cu miez de paine, dupa care se sterg usor cu o carpa curata.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro