Intretinerea tapetului
Tapetul se curata la diferite intervale prin metode simple si cu materiale extrem de ieftine. In continuare va prezentam cateva procedee mai vechi, adecvate fiecarui tip ce tapet.
Tapetele de hartie nelavabile se curata cu miez de paine proaspata, guma, carpe albe usor umezite, carpe albe uscate, perii moi; se pot utiliza si solutii slabe de sapun, solutii slabe de otet, etc.
Tapetele semilavabile se intretin mai usor decat cele de hartie, deoarece pot fi spalatecu apa simpla sau in amestec cu sapun de calitate sau cu solutie de otet; carpele utilizate trebuie sa fie de culoare alba, pentru a evita decolorarea tapetului. Dupa spalare, tapetul se sterge cu carpe uscate. Praful se indeparteaza cu perii moi.
Tapetele lavabile se pot spala cu apa calduta si diferiti detergenti, sau cu apa calduta cu amoniac (1 lingurita la 1 litru de apa).
Un tapet de calitate trebuie sa indeplineasca anumite conditii, dupa cum urmeaza:
- pelicula sa nu fie desprinsa de pe suprafata suport, adica de pe hartie si nici sa nu prezinte fisuri la indoire pe un dorn cu diametrul de doi milimetri (cand tapetul se indoaie cu pelicula spre exterior).
- suprafetele peliculei sa nu prezinte fisuri, iar rupturile tapetului pe margini sa nu depaseasca 10 milimetri, admitandu-se numai doua rupturi pe metru patrat.
- suprafata tapetului nu trebuie sa prezinte neuniformitati in ceea ce priveste desenul, culoarea, acoperirea cu pelicula, sa nu prezinte arsuri, rupturi, etc.
- tapetul nu trebuie sa emane miros caracteristic dupa cinci zile de la aplicare pe suprafata de suport.
- desenele trebuie sa aiba pe toata suprafata tapetului contururi distincte, clare, fara neuniformitati, intreruperi, etc.
tapetul exista de obicei in suluri de cate 10 metri fiecare, cu latime de 100 sau 73 cm, sau chiar mai inguste.