Laptele si sanatatea
Nu toata lumea cunoastele avantajele unei alimentatii bogate in lapte si produse derivate din acesta. In lactate exista o combinatie unica de substante care previn si combat cu succes stresul (datorita continutului de calciu, minerale si vitamine din acestea), reduc tensiunea arteriala si riscul de producere a accidentelor vasculare, reduc riscul de aparitie a cancerului de colon, reduc pericolul aparitiei osteoporozei, amelioreaza simptomele sindromului premenstrual, scad pericolul de aparitie a ulcerului, imbunatatesc digestia, ajuta la prevenirea si combaterea obezitatii si imbunatatesc calitatea somnului.
Laptele are mai multi nutritienti decat multe alte bauturi, chiar daca acelea sunt imbogatite cu vitamine. A bea lapte este modul cel mai natural de a oferi corpului tau vitaminele si mineralele necesare energiei sale zilnice. Laptele este un "combustibil" natural: daca duceti o viata foarte activa sau depuneti efort fizic, laptele este bautura care va "reaprovizioneaza" corpul cu energie, datorita carbohidratilor continuti de acesta. Data viitoare cand doriti sa manancati o tableta de ciocolata sau o bautura racoritoare, alegeti in loc un pahar cu lapte. Calciul ajuta la dezvoltarea si mentinerea masei osoase, este vital pentru functionarea normala a nervilor, a contractiilor musculare si a circulatiei sangvine.
Proteinele au un rol important in dezvoltarea creierului si a oaselor. Vitamina B12 este esentiala pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului nervos, iar vitamina D ajuta la absorbtia calciului si fosforului (fara vitamina D, corpul absoarbe doar 10-15% din calciul ingurgitat). Riboflavina produce energia celulelor si joaca un rol vital in dezvoltarea sistemului nervos. Potasiul din lapte regleaza tensiunea arteriala si influenteaza activitatea musculara.
Daca vreti sa slabiti cateva kilograme, adaugati laptele cu continut scazut de grasimi in dieta dumneavoastra. Laptele fara grasime are doar 80 de calorii la 250 ml si absolut nici un gram de grasime. Pentru ca sa nu vi se faca foame dimineata, inlocuiti micul dejun cu un pahar de lapte rece, peste care puteti presara scortisoara, praf de vanilie sau cacao. Daca vi se face foame intre mese, beti un pahar de lapte.
Pentru a preveni osteoporoza, urmati un regim echilibrat, dar bogat in calciu si vitamina D, faceti sport (aerobic, jogging etc) timp de 20-30 de minute in fiecare zi, nu fumati si limitati consumul de alcool. Bineinteles, vizitele anuale la doctor trebuie sa includa si analize ale densitatii osoase, mai ales dupa menopauza.
Daca stilul dumneavoastra de viata include urmatoarele, s-ar putea sa ai parte de fracturi mai curand decat te astepti: nu consumati produse alimentare bogate in calciu (lapte, suc de portocale sau grapefruit, iaurt, branza, parmezan, branza cottage, somon, tofu, broccolli), sunteti fumatori, beti mult (si des) alcool, aveti o viata sedentara, tineti deseori dieta.