Lemnul in amenajarile interioare

lemn masivLemnul poseda o putere de expresie foarte puternica, care poate fi simtita si care are o influenta pozitiva asupra starii noastre de spirit. De asemenea, acest materiel este cel mai indragit material in ceea ce priveste amenajarea unei locuinte. In cele ce urmeaza InCasa va prezinta tipurile de lemn care sunt in trend: lemnul deschis la culoare!

Niciun alt material nu este atat de natural, de aceea este pe locul intai in topul preferintelor celor care isi amenajeaza locuinta. Cu toate acestea stim cu totii ca defrisarea masiva si ilegala a padurilor poate duce la dezastre naturale enorme: alunecari de pamant, inundatii, dar si schimbarea climei!

Pentru a proteja mediul inconjurator industria care se ocupa de prelucrarea lemnului si transformarea acestuia in mobilier sau acesorii a impus un curent de moda foarte clar: folosirea lemnului din tara de origine, deci cel bastinas. Astfel se reduc transporturile ale materialeor exotice, deci toxinele si gazele camioanelor si utilajelor de mare tonaj.

Designerii si producatorii isi indreapta atentia din ce in ce mai mult asupra lemnului care creste in tara de unde provin, deci care poate fi inlocuit cu puieti pentru a reduce pagubele si catastrofele naturale.

Caracteristicile lemnului deschis la culoare

Artarul este deschis la culoare si poate fi lustruit foarte usor. Acest tip de lemn poate fi amenajat in orice incapere, indiferent de functionalitatea lui, datorita duritatii sale.

Mesteacanul nu este foarte recomandat pentru podele, deoarece este un material mai moale, mai sensibil si prtetentios. Acesta este foarte deschis si nu are cercurile caracteristice care indica varsta unui pom. Ca si "imbracaminte" pentru pereti (lambriuri, etc) este foarte indicat.

Fagul face parte din categoria lemnului tare. Acesta are nuante diferite incepand de la un galben delicat pana la un rosë. Acest tip de lemn este printre cele mai tari, grel si dure materiale din lemn. Podelele din fag dar si piesele de mobilier sunt la mare cautare, datorita rezistentei si durabilitatii acestuia.

Lemnul de stejar este in mare voga. Acesta este ideal pentru parchet si podele, este rezistent la capriciile vremii, este tare si rezistent in timp. Lemnul isi arata vechimea foarte clar prin cercurile specifice, iar culorile variaza intre bej si culoarea mierii.

Lemnul arinului este foarte flexibil, este moale, se taie foarte usor, elastic si compact. Poate fi prelucrat foarte bine si foarte usor, cu precadere cand este vorba de sculptat.

Frasinul este potrivit pentru mobila, dar si pentru pardosea. Lemnul acestui copac are o nuanta galbuie, iar "cercurile varstei" sunt foarte pronuntate.

Lemnul molidului este foarte potrivit pentru imbracarea peretilor. Acesta este foarte moale si confera incaperilor o atmosfera confortabila si calda.

Pinul este un material care are un miros specific placut. Lemnul acestei specii de coniferi este moale si are o culoare galbuie sau rosiatica. In orice tip de amanajare pinul are un efect modern si nobil.

Ciresul este un lemn foarte elegant in domeniul amenajarilor. Datorita culorii lui rosiatice si usor stralucitoare este potrivit pentru confectionarea mobilierului. Ciresul este lemnul cu o aparitie nobila, de bun gust.

Lemnul de brad se potriveste oricum si oriunde. Acesta detine o nuanta de alb - galbui, care are uneori si accente gri - violete. Acesta se poate inchide la culoare in functie de cat de expus este la lumina. Bradul se foloseste in prelucrarea placilor masive, se foloseste ca si material pentru constructii, ramele ferestrelor, pentru usi, scari, podele, balcoane si mobila. 

Sursa
foto

InCasa.ro