Livistona Chinesis
Denumire populara: Palmier chinezesc
Familia: Arecaceae
Origine: Japonia si cateva insule din Marea Chinei de Sud
Inaltime: 9-15 m
Diametru: 3-4 m
Expunere: plin soare/umbra
Udare: moderata, la intervale precise de timp
Temperatura: 10-24°C
Descriere:
Livistona Chinesis, numit si palmierul chinezesc, poate atinge inaltimea de 15 m, dar cel mai des are in jur de 9 m, cu foliajul de 3-4 m diametru; are un trunchi drept, gros si frunze late de 1-2 metri. Frunzele palmierului chinezesc sunt despicate la margine, avand segmente asemanatoare unor panglici care atarna frumos, creand aspectul unei fantani. Petiolul are tepi ascutiti. Florile sunt nesemnificative, ascunse printre frunze, iar fructele sunt mici, negre-albastrui, asemanatoare ca forma cu maslinele.
Livistona Chinesis (Palmierul chinezesc) este intalnit ca arbore decorativ in mall-uri sau in holurile hotelurilor, dar exista si o specie pitica, Livistona chinensis subglobosa, care e perfecta ca planta de interior.
Cultivare si ingrijire:
Palmierul chinezesc se dezvolta perfect in spatii bine delimitate. Nu are nevoie de ingrijiri speciale pentru ca frunzele uscate, de exemplu, cad singure, si nu are nevoie de taieri de formare. Poate fi tinut in plin soare cand ajunge la maturitate, dar in perioada de crestere se recomanda un loc partial umbrit. Orice tip de pamant fertil, unor drenabil, chiar si alcalin este potrivit. Palmierul chinezesc (Livistona Chinesis) trebuie tratat cu o substanta fertilizatoare de 2-3 ori pe an sau cu ingrasamant organic. Palmierul chinezesc are o radacina adanca, asa ca poate supravietui perioadelor lungi de seceta. Cu toate acestea, este recomandat sa udati mai des palmierii plantati in ghivece, mai des in aceste conditii, si sa imbunatatiti gradul de umiditate, daca vreti ca palmierul sa creasca mai repede.
Inmultire: prin seminte; daca sunt tinute intr-un mediu cald, ele vor germina in aproximativ 2 luni.
Daunatori: puricii plantelor si patarea/ingalbenirea frunzelor.