Maioneza dietetica
Ingrediente
100 g lapte, jumatate de lingurita de faina, 10 g margarina, untdelemn
Mod de preparare
O parte din lapte se amesteca cu faina, in asa fel incat sa nu faca cocoloase. Restul de lapte se pune la fiert, cand da in clocot se toarna faina diluata si se amesteca continuu, ca sa nu se prinda de vas. Se amesteca pana se leaga bine. Apoi se ia de pe foc si se adauga margarina, se amesteca pana se face un amestec omugen. In locul laptelui se poate pune supa de carne sau zarzavat. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga untdelemn picatura cu picatura, amestecand cu telul continuu. Pentru a da culoare acestei maioneze se aduaga suc de morcovi. Acesta se picura, alternandu-se cu untdelemnul. Cand este gata se pot adauga doua-trei lingurite de iaurt sau de mustar, dupa gust. La urma se mai poate aduga si otet din fructe si marar spalat si toca foarte fin.
Maioneza se poate pune peste salata de cruditati, peste rasol, friptura inabusita, etc.