Mangan
Numarandu-se printre elementele indispensabile, manganul este un oligoelement despre care se vorbeste din ce in ce mai mult, datorita importantei sale in indeplinirea multor functii ale organismului.
Doza zilnica recomandata: 2-5 mg.
Surse
Cum alimentele constituie intotdeauna cea mai buna solutie, iatale pe cele care contin cel mai mult mangan: sucul de ananas fara zahar (un singur pahar contine circa 3 mg), legumele verzi, cerealele integrale, nucile, semintele, legumele uscate, frunzele de ceai si ghimbirul.
Roluri si caracteristici
- participa la sinteza colagenului, substanta recunoscuta pentru capacitatea sa de a regenera pielea. Colagenul este un material de natura conjunctiva, rezistent, care serveste la formarea diferitelor tesuturi din corp (oase, cartilagii). La punctul de intalnire intre doua oase, colagenul are rol de cuzinet in formarea articulatiei, de aceea administrarea manganului previne artroza. El contribuie si la rezistenta osoasa;
- participa la metabolismul glucidelor, steroizilor si al catorva hormoni;
- asigura echilibrul anumitor functii neurologice, cum ar fi memoria;
- creste potentialul de procreare masculin;
- activeaza producerea laptelui matern;
- elibereaza organismul de agentii poluanti gratie proprietatilor sale antioxidante.
Tulburari atribuite deficitului de mangan
Sau relevat pierderi osoase la anumite femei la care nivelul de mangan era situat sub limita inferioara. O carenta poate provoca alergii, dureri articulare, palpitatii, tahicardie, agitatie si, uneori, sterilitate.
Capacitatea organismului de a elimina surplusul de glucoza se diminueaza cand exista o lipsa de mangan. Productia de insulina scade si ea.
Tulburari atribuite consumului excesiv de mangan
Riscul toxicitatii este inexistent. Totusi, pe termen lung, dozele ridicate pot provoca hipertensiune.
Note utile
- Suplimentele apreciabile de calciu si fosfor reduc efectele manganului.
- Fumatorii activi si pasivi, marii consumatori de alcool, precum si locuitorii oraselor mari, unde poluarea este omniprezenta, trebuie sa-si supravegheze aportul de mangan.