Metode de cultivare la broccoli

Broccoli este o leguma care se cultiva primavara sau toamna, dar soiurile de toamna sunt cele mai bune.

Cand vine vorba de cultivarea broccoli, aceasta leguma are nevoie, pe scurt, de urmatoarele conditii:
- temperaturi nu foarte ridicate,
- pamant cu ingrasamant natural,
- irigare corespunzatoare,
- un bun control al plantelor invazive, precum si al bolilor si daunatorilor.
   broccoli mdclb

 

Desi nu este o leguma foarte pretentioasa, broccoli prefera totusi un sol fertil, bogat in substante nutritive, usor drenabil si pozitionat in plin soare (tolereaza si umbra partiala). Testati calitatea pamantului inainte de plantarea / infiintarea culturii de broccoli - aceasta leguma are nevoie de cantitati mari de bor in sol, pentru a se dezvolta normal. Solul trebuie sa fie mai greu, dar nu lutos, cu un pH intre 5,7-6,5; mentinerea pH-ului intre aceste limite este importanta pentru ca face planta mai rezistenta la boli si daunatori - adaugati var, la nevoie.

 

Plantarea trebuie facuta in zilele nu foarte calduroase de primavara, cand temperatura se incadreaza ziua intre 15-21 grade Celsius si noaptea intre 10-15 grade. Respectarea acestor conditii este importanta, pentru ca broccoli este o leguma foarte sensibila la temperaturile scazute (unele surse precizeaza ca planta nu rezista la temperaturi de 0 grade timp de 36 de ore).

 

Daca porniti de la rasaduri (martie), asezati semintele in pamant usor de flori si rariti-le dupa ce plantutele au cate doua frunze; udati de doua ori pe zi (atentie sa nu exagerati cu cantitatea) si se tratati-le cu fertilizator lichid la fiecare doua saptamani. Semintele germineaza in aproximativ 40 de zile.

 

Broccoli de toamna se seamana direct in locul definitiv, primavara (martie - aprilie), la 1-1,5 cm adancime; daca pamantul face crusta, semintele vor iesi mai greu la suprafata. Cand vine momentul raririi, inlaturati plantutele in asa fel incat sa ramana 30-60 cm intre plante si 90 cm intre randuri.

   cultura de broccoli

Cum broccoli creste destul de rapid, are nevoie de multa apa, mai ales in perioada in care apar capatanile. Tratati planta cu supliment de nitrogen, mai ales la jumatatea perioadei de dezvoltare. In perioadele secetoase, mai ales daca solul este nisipos, udati bine - apa este foarte importanta pentru dezvoltarea buchetelelor de broccoli.

 

Recoltarea se face inainte ca florile sa se deschida. Perioada dintre insamantare pana la recoltare este de 60-100 de zile, in functie de momentul sadirii, varietate si conditiile de clima. Desi nu multa lume stie, de la broccoli se pot manca si frunzele; adunati-le pe cele tinere si fragede, cele mature au un gust amarui.

 

Daunatorii cel mai des intalniti la broccoli sunt:

- Afidele, care isi creaza colonii pe partea inferioara a frunzelor

- Larve, viermi si fluturi care ataca si varza (Hylemyia brassicae, Pieris rapae, Trichoplusia ni)

 

Boli la broccoli:

- Hernia radacinii (Plasmodiophora brassicae)

- Patarea bacteriana (Xanthomonas campestris)
- Putregaiul negru (Phoma lingam)

21.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro