Metode de udare a plantelor atunci cand plecam in concediu
Vara este anotimpul in care plantele necesita ingrijiri speciale, acestea trebuiesc curatate de frunzele uscate si udate mult mai des decat in restul anului. Dar, tot in acesta perioada sunt programate si cele mai multe concedii, iar cei care detin “o mica gradina” pe balcon trebuie sa gaseasca solutii optime pentru a-si pastra plantele in cele mai bune conditii.
Varianta ”apeleaza la un vecin” nu poate fi aplicata de toata lumea, si este mult mai indicat sa ne asiguram inainte de a pleca de acasa ca plantele vor avea suficienta apa pe toata durata concediului. Nu trebuie sa luam masuri extreme daca lipsim doar trei, patru zile de acasa. In cazul acesta este suficient sa udam bine florile cu o jumatate de ora inainte sa iesim pe usa.
Daca suntem plecati o perioada mai lunga de timp, trebuie sa ne asiguram in primul rand ca plantele nu se afla in bataia directa a soarelui, deoarece apa se va evapora mult mai repede. Daca nu avem suficienta umbra pe balcon le putem baga in casa, intr-o zona bine iluminata natural.
Unele plante sunt mai rezistente la seceta decat altele, astfel, si cantitatea de apa va diferi in functie de specie. Pentru a ne asigura ca plantele nu vor suferi de prea multa umiditate, dar nici de lipsa acesteia, cel mai indicat ar fi sa folosim irigatoare. Acestea arata ca niste tarusi sub forma de palnie, care se infing in pamantul din ghiveci sau din jardiniera langa plante. In capul palniei se fixeaza apoi un bidon de 0,5 l cu apa, si se rezolva astfel problema udatului. Cu ajutorul irigatoarelor plantele isi vor primi permanent doza corecta de apa, fara a fi inecate si fara a se usca.
Daca suntem in criza de timp si nu mai avem cand sa ne procuram aceste irigatoare, putem improviza. O solutie ar fi sa invelim florile intr-o punga transparenta de plastic. Dupa ce udam pamantul florilor invelim atat ghiveciul cat si floarea intr-o punga de plastic, pe care o legam la gura. Intepam apoi punga in cateva locuri pentru a asigura florii necesarul de oxigen. Florile vor transpira, iar aburii emanati de sol, se vor lipi de punga care va mentine umiditatea necesara plantei.
O alta metoda, la fel de eficienta, este udarea prin fitil. Avem nevoie de un vas cu apa si de o fasie de material. Un capat al materialului se introduce in sol pana la jumatatea ghivechiului, iar cealalta jumatate in bolul cu apa. Planta își va trage necesarul de apa din vas. Este de preferat ca ghiveciul sa fie asezat deasupra vasului cu apa pentru ca transferul apei sa se faca mai usor.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro