Micul meu iaz din gradina
O broscuta sare de colo-colo in timp ce o pasare se opreste cateva clipe langa o salvie rosie. In acest timp, apa tasneste dintr-o piatra, facandu-si loc in iazul in care cativa pestisori inoata liber. Doi pasi mai incolo, cateva persoane privesc admirativ decorul. Toate acestea se pot intampla si in propria gradina.
Realizarea unui mic iaz in gradina de acasa nu este un lucru facil. Cu toate acestea, desi eforturile sunt mari, rezultatele nu se vor lasa mult asteptate. Iazurile au devenit, din ce in ce mai mult, o obisnuinta a gradinilor, iar diferitele companii produc iazuri in diferite forme si marimi, venind in ajutorul doritorilor. Aici, trebuie sa va spunem de la inceput ca nu merita sa va opriti la unul ieftin, pentru ca, si aici, regulile sunt aceleasi: cu cat mai ieftin, cu atat mai prost.
Normal, pe langa acest iaz, va trebui sa cumparati mai multe accesorii, printre care o pompa, furtune, o baza pentru fantana si aditivi speciali pentru apa. Inainte de a instala fantana, trebuie sa determinati foarte bine spatiul din gradina in care va fi aceasta amplasata, pentru ca acea zona trebuie relationata foarte bine vis-a-vis de straturile de flori pe care le aveti si de modul in care este asezata casa dumneavoastra. Cea mai buna ideea ar fi de a instala iazul in mijlocul gradinii, in asa fel incat acesta sa fie inconjurat de florile pe care deja le aveti, pentru a crea o ambianta speciala.
Pompele de apa vor fi si ele de gasit, in diferite variante si capacitati. Trebuie sa determinati foarte bine cantitatea de apa la care vor fi acestea folosite, pentru ca una de capacitate mai mica sau mai mare decat cea de care aveti nevoie nu va va aduce decat probleme suplimentare.
Dupa ce toate instrumentele necesare au fost cumparate, urmeaza sa luati deciziile necesare amenajarii. Niciodata nu trebuie sa incarcati suprafata sa cu mai multe plante sau pesti decat poate acesta suporta, astfel ca este necesar sa calculati cu precizie lucrurile inainte de a incepe popularea. Temperatura trebuie si ea bine controlata, pentru ca plantele si pestii sa se simta bine in noua lor casa si sa se adapteze rapid la noile conditii de viata.
Costurile nu sunt foarte mari, iar satisfactiile sunt imense, astfel ca, dupa construirea unui astfel de loc, singurul lucru pe care il mai aveti de facut este sa adaugati o banca in gradina, de pe care sa admirati in liniste rezultatul muncii dumneavoastra.