Mobilierul rustic de ieri si de azi

Mobilierul rustic aminteste de viata la tara si de obiceiurile si traditiile romanesti pastrate din generatie in generatie. O parte din piesele de mobilier folosite odata de bunicii nostrii au ajuns obiecte de muzeu, putini cunoscand astazi semnnificatia si intrebuintarea lor. Casa taraneasca a fost construita si amenajata ca un ansamblu unitar, tinand cont de ordinul functional si apoi de cel estetic.

Obiectele specifice casei taranesti precum si modul in care acestea au fost construite difera in functie de zonele geografice din tara noastra. Mobilierul caselor arhaice este foarte simplu fiind format din piese cu caracter fix dispuse de jur imprejurul peretilor, centrul camerei ramanand liber. Unele piese isi gasesc locul intre grinzile peretilor, in tavan sau pe podea.

Patul, masa, scaunele, coltarul, politele, lavitele, blidarele si lada de zestre se regasesc in fiecare asezare rurala indiferent de zona, in schimb se gaseste o diferentiere in randul materialelor din care acestea sunt confectionate. Majoritatea obiectelor sunt facute din lemn dar in partea de sud a tarii se folosesc si piese din lut batut. Pata de culoare din incapere este data de tasaturile lucrate manual, brodate in culori vii. Acestea reprezinta elementul decorativ principal al interiorului, fiind asternute pe mobila, fixate pe pereti, pe culme sau pe grinda.

De asemenea, mobilierul este decorat cu picturi florale sau este scupltat. Motivele cele mai intalnite: linia dreapta, punctele, spirala, dintii, rozeta, crucea. Si astazi o parte din aceste obiecte sunt prezente in casele rustice dar anumiti factori precum nevoia de confort care a dus la marirea spatiului de locuit si imbunatatirea conditiilor de dormit si de luat masa, au dus la evolutia si la diversificarea interiorului taranesc.

Atmosfera taraneasca autentica este pastrata inca de mestesugari care sunt prezenti la targuri cu diferite obiecte taranesti: covoare, stergare, costume populare, icoane pe lemn si sticla, pristolnice, lazi de zestre, mese, scaune, blidare, mobilier pictat, vase din lemn, cauce, fuse, roti de tors, vartelnite, felinare, ceasuri, instrumente muzicale, jucarii din lemn si obiecte de ceramica.

Anumite influente rustice se regasesc astazi si in locuintele urbane, fiind adoptate de cei care isi doresc un design simplu. Materialele naturale, brute, nefinisate, precum podele din lemn neslefuit si mobila din lemn masiv, specifice stilului rustic, sunt imbinate cu elemente moderne, de ultima generatie, care sa asigure confortul dorit. Dar aceasta fuziune de stiluri diametral opuse poate fi o alegere riscanta pentru cei care nu stapanesc bine arta design-ului de interior.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro