Modalitati de a crea un spatiu relaxant
Dormitorul este, poate, cea mai importanta camera a casei tale, jucand rolul de portal catre lumea viselor. Este spatiul in care ar trebui sa te eliberezi de grijile cotidiene, inchizand ochii si intrand intr-o stare de relaxare care sa dureze intreaga noapte. Daca te simti agitat in propriul dormitor, daca atmosfera iti creaza o stare de anxietate, atunci iti va fi foarte greu sa te simti confortabil in timpul somnului si chiar a doua zi. Realizarea unei ambiante placute si calme este conditia esentiala pentru mentinerea sanatatii tale fizice si psihice.
In cele ce urmeaza am sa-ti ofer cateva sfaturi in vederea dobandirii atmosferei de care ai nevoie in dormitorul tau. Nu uita, insa, ca cel mai importamt este sa-ti asculti vocea interioara si sa iei decizii in favoarea linistii tale spirituale.
Corpul uman este astfel alcatuit incat sa reactioneze la variatiile luminii. Cand afara este senin, de exemplu, corpurile noastre raspund in mod natural, devenind mai active si mai agile. Cand este inturenic, insa, suntem tentati sa fim mai relaxati si mai somnolenti. Exista persoane care contrabalanseaza aceasta stare de relaxare consumand cofeina sau substante bogate in endrofina, dar nu fac altceva decat sa lupte impotriva unei stari fiziologice inevitabile.
O alternativa fericita pentru anularea acestei stari de somnolenta este crearea unei ambiante placute si iluminarea potrivita a spatiului in care locuim. O lumina vaga, scanteietoare si blanda iti permite sa creezi un spatiu de trecere de la seninul luminos la intunericul locuintei. Este o modalitate de a-ti induce o stare de confort si relaxare si de a evita trecerea brusca de la atitudinea activa produsa de lumina naturala la cea pasiva produsa de intunericul din camera.
Este aproape tautologic sa sustii ca un spatiu fara zgomot este un spatiu linistit, dar exista oameni pentru care linistea este asurzitoare. Daca te incadrezi in aceasta categorie trebuie sa ai in vedere cateva elemente care sa-ti asigure un sunet discret de fundal: un mic ventilator asezat pe podea, care sa mearga pe timpul noptii; un aparat de aer conditionat sau orice altceva care sa produca un zgomot masinal, stabil si vag perceptibil. Acest sunet ambiental poate fi chiar linistitor pentru unii dintre noi.
Culorile pe care le folosim pentru a ne decora camera au un efect profund asupra felului in care ne simtim in acea camera. Cele mai utilizate culori cu efect calmant sunt albastrul si verdele. Albastrul stimuleaza imaginatia si ne poarta cu gandul la seninul cerului si la linistea oceanelor, in timp ce verdele ne poarta cu gandul la adancimea relaxanta a padurilor. Culorile de pamant sunt cele mai reconfortante, producand, in general, un efect mult mai cald si mai primitor decat celelalte culori.
Iti doresti ca dormitorul tau sa arate nu numai confortabil, vrei sa constituie si un spatiu primitor, un loc care sa te invaluie cu atmosfera lui calda si protectoare. Pentru a obtine acest efect trebuie sa acorzi atentie tesaturilor. Foloseste materiale bogate, vaporoase, moi, precum: catifeaua, matasea, satinul pentru perdele, fete de perne, cuverturi. Covoarele pufoase contribuie si ele la intretinerea acestei atmosfere, oferind un efect de familiaritate.
Numai tu stii ce te poate face sa te simti relaxat, tu esti cel care decide care sunt culorile care te calmeaza si care cele care te agita. Nu ezita sa experimentezi decorandu-ti camera cu diferite accesorii, diverse scheme de culori si varii elemente. Atata timp cat prioritare sunt propriile sentimente, preferintele personale si propria intuitie cu siguranta nu vei da gres.
Photo: corbis.com
02.04.2008