Monstera deliciosa
Denumire populara: philodendron cu frunza rupta
Familie: Araceae
Origine: America Centrala, Mexic
Expunere: partial umbra
Sol: pH 5,6-6,0 (acid), 6,1-6,5 (usor acid), 6,6-7,5 (neutru)
Descriere
Are frunze verzi, lucioase, pinate si perforate, cu gauri lunguiete. Frunzele ating chiar si 1 metru lungime, iar petiolul poate atinge chiar si 10 metri in mediul natural. Tulpina este scurta si noduroasa, cu radacini aeriene (ca la cordyline) cu ajutorul carora se sprijina planta pe masura ce creste. Florile sunt asemanatoare cu cele de spathifillium, numai ca mult mai mari, putand ajunge pana la 30 cm lungime. Spandixul are aproape 25 cm lungime si cand se matureaza este consumat ca fruct in unele zone - se spune despre el ca are o aroma placuta, iar gustul este un amestec intre banana si ananas.
Ingrijire si cultivare
Monstera deliciosa sau philodendron cu frunza rupta, cum i se mai spune, trebuie asezata intr-un loc cu umbra partiala sau in care sa primeasca lumina filtrata. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie un amestec de 2 parti turba si muschi, 2 parti pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita si, pentru ca monstera sa se dezvolte optim, trebuie tinut umed. Planta rebuie tratata cu un fertilizator lichid, saptamanal in perioada de dezvoltare, adica primavara si vara. Cum tulpina si frunzele sunt viguroase, trebuie legate de un suport pentru a nu se rupe. Oricum, tendinta plantei este sa prinda dimensiuni destul de mari, asa ca ii puteti taia din varf pentru a-i incetini cresterea; in plus, dezvoltarea poate fi incetinita si daca ii dati mai putina apa.
Monstera deliciosa trebuie transplantata intr-un ghiveci nou in fiecare an.
Planta tolereaza aerul uscat si semi-umbra mai bine decat majoritatea plantelor. Cu toate acestea, cand aerul este foarte uscat, e bine sa stropiti foliajul cu apa. Frunzele trebuie sterse de praf cu o carpa umeda, iar radacinile aeriene trebuie indreptate spre pamant pentru a sprijini mai bine planta. Iarna se uda mai rar.
In ceeea ce priveste rezistenta la temperaturi scazute, monstera deliciosa nu trebuie expusa la mai putin de 10 C iarna sau 12,7 C in noptile de vara. Temperaturile propice pentru dezvoltarea plantei sunt de 20-23,9 C.
Inmultire
Monstera deliciosa se inmulteste cel mai rapid prin butasi din tulpina. Acestia trebuie sa aiba radacini aeriene. Prelevarea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatii de se pot face in orice perioada a anului.
Info
- Monstera deliciosa este o panta recomandata in feng shui.
Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro