Mucegaiul - inamicul locuintelor
De foarte multe ori mucegaiul nu poate fi recunoscut cu ochiul liber. Cu toate acestea, porii intr-o concentratie mare pot declansa reactii alergice severe. Ciuperca aceasta se dezvolta de cele mai multe ori in locurile ferite, ascunse. Petele vizibile de pe zid reprezinta doar varful "eisbergului". Mucegaiul se impregneaza in ziduri, in spatele mobilei si intre peretii despartitori. Cauza este umezeala care este produsa in timp atunci cand gatim si se formeaza multi aburi, dar poate fi regasita si in baie unde facem dus sau unde uscam hainele. In cazul in care incaperile nu sunt bine aerisite in fiecare zi, umezeala si mucegaiul vor pune stapanire pe locurile mai putin accesibile, in colturi, etc. bineinteles ca si din cauza ploilor abundente si a fundatiei neizolate peretii vor absorbi apa pana ce mucegaiul ii va deteriora complet. Imediat dupa constructia casei peretii trebuie lasati sa se usuce foarte bine, altfel veti avea surpize neplacute in timp: peste zugraveala noua se vor forma pete verzi care emana un miros de imbacseala.
Reactii alergice
Sa nu credeti ca mucegaiul din casa este inofensiv cand vine vorba de sanatatea noastra. Porii pot declansa alergii foarte agresive daca sunt intr-o concentratie mare. Simptomele tipice sunt:
- inflamarea si iritarea a cailor respiratorii si a ochilor
- tuse, respiratie ingreunata, astm
- iritarea pielii, neurodermita, eczeme ale pielii
- stranut, nas infundat
De cele mai multe ori persoanele alergice la praf sunt alergice si la ciuperca mucegaiului, deoarece aceasta din urma impreuna cu bacteriile din praf traieste intr-unfel de simbioza. Conform congresului anual al alergologilor din Germania tot a zecea persoana se confrunta cu aceasta problema, iar in cazul copiilor procentajul a urcat pana la 50%.
Cum scapam de mucegai?
1. Mucegaiul din textile:
Udati bine zona afectata si frecati bine cu detergent, apoi puneti materialul (haina, etc) in masina de spalat la cea mai inalta temperatura. In cazul in care materialul este mai sensibil si nu rezista la o asemenea temperatura, lasati-l la inmuiat in apa cu detergent 30 minute si abia apoi in masina de spalat la o temperatura normala. (daca este nevoie adaugati si inalbitor)
2. Indepartarea si oprirea formarii mucegaiului in baie
Ciuperca se formeaza foarte bine in baie, deoarece aici are conditii optime, umiditatea fiind baza. Pentru a incetini sau pentru a opri formarea mucegaiului adaugati intr-un recipient 3 linguri de otet, 1 lingurita Borax (foarte bun dezinfectant) si 450 ml apa fierbinte. Varsati solutia intr-o sticla din care sa pulverizati in locurile afectate. Lasati putin sa actioneze, apoi frecati cu o perie moale.
3. Mucegaiul de pe mobila din gradina
Puneti intr-o sticla cu pulverizator otet si stropiti bine petele de mucegai. Dupa 15 minute locurile afectate ar trebui sa se curete usor cu apa calda. Datorita acestei metode, mucegaiul nu se va mai forma atat de repede, deoarece nu suporta aciditatea otetului.
Sursa foto
InCasa.ro