Mur

mure

rug de mure antrenat pe spalier

tufa de mure

Denumire stiintifica: Rubus fructicosus
Aspect: tufa perena
Expunere: plin soare
Soil: usor drenabil

Descriere
De multe ori, gradinarii scapa din vedere posibilitatile de cultivare a rugilor de mure. Murele se gasesc destul de rar in
magazine, dar sunt usor de cultivat si de ingrijit.

Tipuri de mure:
a) Tufe de mure semi-cataratoare, fara spini - ramurile se intind pe pamant si nu se pot sustine singure vertical, asa ca
trebuie antrenate pe spaliere sau araci. Fructul se coace cam la o luma dupa cel de la speciile drepte. Acest tip de mure nu trebuie cultivat in zonele unde temperaturile pe timp de iarna scad sub -17°C.
b) Tufe de mure cu ramuri drepte - tolereaza temperaturi putin sub -17°C fara ca tulpina sa fie afectata serios.

rug de mure in floare

tufa de mure cu spini

Testarea pamantului si plantarea tufelor de murelor
Este bine sa testati pH-ul solului cam cu sase luni inainte de data la care veti efectua plantarea, pentru a avea
suficient timp sa ii imbunatatiti calitatea. Daca pH-ul este prea scazut, adaugati dolomita pentru a creste nivelul pana
la cel indicat pe trusa de testare.

Radacinile tufei trebuie mentinute in umezeala pana se planteaza - fie le plantati temporar in alt loc potrivit, fie le tineti infasurate intr-un manson umed. Nu lasati radacinile tufei de mure intr-un mediu uscat sau la soare.

Sapati o gaura destul de mare incat radacinilor sa se intinda natural. Nu scurtati din radacinile; puteti numai sa le taiati pe cele stricate. Tufa se planteaza la adancimea la care a fost plantata si in sera din care ati cumparat-o. Coroana (care incepe din punctul din care pornesc tulpinile si radacinile) trebuie plasata la 3 cm sub nivelul solului.

Dupa plantare, batatoriti bine solul pentru a inlatura eventualele gauri de aer din jurul radacinilor. Imediat dupa plantare se uda bine.

Ingrijirea tufei de mure
Cel mai bine pentru mure este sa fie tratate cu amestecuri de fertilizatoare. Pentru cele mai bune rezultate, tratati tufa
cu fertilizator primavara devreme, cand incepe procesul de dezvoltare si din nou vara, imediat dupa recoltarea fructelor.

Folositi 2 kg de amestec 10-10-10 la un rand lung de 30 m. Pentru ca tufa de mure sa fructifice tarziu, aplicati fertilizatorul pana cel tarziu in iulie, pentru a evita cresterea fortata a lastarilor tarzii care vor fi afectati de frigul iernii.

In primii doi ani, perioada in care radacinile se dezvolta complet, imprastiati in aproximativ 1 kg de fertilizator in jurul bazei tufei, pe o raza de 30 cm.

Tufa de mure are nevoie de umezeala abundenta pe perioada de dezvoltate si coacere a fructelor. Daca nu ploua suficient, trebuie sa irigati dvs. Cantitatea minima de apa necesara unei tufe mature de mure este de 7-8 litri de apa pe zi, in perioada de dezvoltare a fructelor.

Acoperirea bazei plantei cu paie, talas, resturi de lemne sau coceni de porumb ajuta la controlul buruienilor si la pastrarea umiditatii si a substantelor nutritive.

Tufele de mure trebuie sapate atent si des, sau acoperite foarte bine cu paie pentru ca sa nu fie napadite de buruieni. Odata ce au apucat sa creasca, buruienile sunt dificil de controlat. Saparea se incepe primavara, imediat ce pamantul poate fi lucrat si  face de cate ori e nevoie pentru a preveni aparitia buruienilor. Evitati saparea foarte adanca, pentru a nu rupe radacinile. Nu mai sapati pamantul din jurul bazei cam cu o luna inainte de sosirea sezonului rece (mai ales a inghetului). La plantele deja prinse se pot folosi si ierbicide.

tufa de mure

Rubus_fruticosus

Legarea, antrenarea si taierea
Tufele de mure semi-cataratoare trebuie antrenate si legate pe spaliere. Tufele cu ramuri drepte nu au nevoie sa fie
legate daca sunt taiate vara astfel incat sa nu depaseasca 91-120 cm inaltime; ramurile lungi pot fi antrenate pe
spaliere cu sarma.

Spalierul se construieste din doi araci, infipti in pamant cu 6 metri distanta intre ei, intre care se intinde sarma. Pentru tufele drepte e destul un singur fir de sarma, prins la 70 cm de la nivelul solului; pentru tufele semi-cataratoare se folosesc doua sarme prinse la 91 si respectiv 150 cm de la sol.

La unele soiuri de mure cu ramuri drepte, cum sunt Cherokee si Cheyenne trebuie taiati lastarii noi care dau de la butuc. In timpul perioadei de vegetatie este de dorit ca lastarii sa nu aiba mai mult de 30 cm. Cand lastarii noi cresc mai mult de atat, trebuie sa le taiati varfurile - asta va forta ramificarea inferioara pe ramuri, lucru care va intari lemnul si va face tufa sa suporte mai usor greutatea fructelor. Pe timpul iernii, ramurile laterale se scurteaza pana la 30-35 cm de la pamant, iar iarna tarziu se taie ramurile uscate.

Imediat ce a fost cules si ultimul fruct, vara, se taie toate ramurile batrane; tot atunci este un moment bun de a inlatura si lastarii tineri care par fragili.

Tufele de mure semi-cataratoare trebuie antrenate pe spaliere dupa cum am explicat mai sus si legate cu sfoara moale.

In general, in primul sezon recolta va fi mica. Daca tufa nu se dezvolta prea mult in aceasta prima perioada, taiati ramurile pana la 5-10 cm iarna tarziu pentru a forta aparitia unora mai viguroase. Din cel de-al doilea an si in cei care vor urma, lastarii vor creste mai vigurosi; ei trebuie legati pe spaliere cand au 1,2 - 1,6 metri. Unii cultivatori prefera sa astepte pana dupa ce au cules toate fructele si taiat ramurile batrane pentru a lega lastarii noi. Taiarea ramurilor batrane este o operatie foarte importanta pentru prevenirea bolilor. Dupa recoltare, inlaturati si ramurile fragile sau bolnave, lasand numai 4-8 lastari tineri; acestia se leaga pe spalier in forma de evantai, nu ca un buchet. Primavara se scurteaza orice lastar nou pana la 30 de cm.

Recoltarea
Recoltarea murelor cu ramuri drepte incepe cam la 1-2 saptamani dupa sezonul capsunilor; fructele tufelor
semi-cataratoare nu incep sa se coaca decat de abia pe la mijlocul verii. Murele se culeg cand sunt negre.

Inmultirea
Este o operatie simpla, chiar si pentru gradinari incepatori. Cel mai bun moment este in septembrie; alegeti o ramura
viguroasa, aplecati-o la pamant (fara sa o rupeti) si ingropati o portiune din ea in pamant, intr-o gaura de aproximativ 15 cm. Acoperiti cu pamant si nivelati. daca pare ca ramura va iesi la suprafata, asezati deasupra ei cateva pietre pe care sa le dati la o parte peste doua luni; udati bine daca mediul este foarte secetos.

Lastarul va prinde radacini in cateva luni si poate fi scos pentru a fi plantat in locul final in primavara anului urmator. Pentru asta, taiati lastarul-mama la aprox. 30 cm de noua planta si dezgropati tufa tanara fara sa-i deranjati prea mult radacinile.