Naut - Cicer arietinum

Nautul este o leguma rotunda, asemanatoare cu mazarea, insa ceva mai mare decat ea. Nautul este un ingredient caracteristic bucatariei din Orientul Mijlociu, Africa si India si este cunoscut cu doua denumiri: ''desi'' si ''kabuli''; in afara de asta, exista in jur de 21 de varietati de naut, diferite ca forma si culoare.

Nautul are o tulpina dreapta si cu multe ramificatii, care creste pana la 70 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare alba, galbena, roz sau albastra.

Nautul ''salbatic'' (Cicer reticulatum) se gaseste in mod natural numai in cateva zone din sud-estul Turciei si in Siria, astfel ca probabil ca in aceste parti ale lumii a fost ''domesticit'', cultivat si folosit pentru prima oara ca ingredient in diferite retete, acum 10.500 de ani, daupa cum ne arata cercetarile arheologice. Nautul se depoziteaza bine si are o mare valoare nutritiva.

Cel mai vechi tip de naut este ''desi'', caracterizat prin dimensiuni mici, forma cu unghiuri rotunjite in culori diferite; se pare ca acesta este originar din Turcia si a fost introdus apoi in India, de unde s-a raspandit in tarile inconjuratoare. Kabuli are dimensiuni ceva mai mari, culoare bej si este originar din India.

Cultivare si ingrijire:
Nautul prefera un sol lutos sau nisipos, bogat in substante nutritive, cu grenaj bun si cu pH cazut.
Nu trebuie udata din exces, pentru ca radacinile putrezesc daca stau in pamant mereu umed. Mai mult chiar, nautul este rezistent la seceta, insa tolereaza greu temperaturi peste 26 grade Celsius in timpul zilei. Trebuie plantat intr-un loc cu multa lumina, de acest factor depinzand dezvoltarea lui ulterioara.

Inmultire:
Prin seminte, care se seamana la 5 cm adancime, cand temperaturile nu mai scad sub 0 grade
Celsius; germinarea are loc in aproximativ 10 zile. Rasadurile de naut sunt rezistente la inghet, atata timp cat nu este de lunga durata.

26.04.2004
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

naut