O gradina cu pietre
Daca pe proprietatea dvs. se afla o panta cu formatiuni de roca, atunci este locul ideal pentru o gradina cu pietre. Daca insa natura nu v-a oferit locatia ideala, atunci tot ce va trebuie sunt cateva incarcaturi cu pamant si cateva pietre. Daca trebuie sa aduceti pietrele din alta parte, atunci incepeti cu un aranjament mai mic ca dimensiune, pentru ca treaba este mai grea decat pare la prima vedere.
Pietrele
Pietrele care se gasesc in zona in care locuiti sunt potrivite pentru ca le puteti aduce in gradina mai usor. Pietrele mari, cu forme neregulate sunt interesante si arata foarte bine in gradina, dar nu uitati ca aveti nevoie si de pietre mici.
Unele gradini au numai pietre din calcar. Calcarul este o alegere buna; este o piatra moale, poroasa care lasa umezeala sa treaca prin ea, la fel si unele radacini. Calcarul are de obicei adancituri care pot fi umplute cu pamant pentru a planta in ele muschi si licheni.
Aranjati pietrele incepand din partea din fata, mai joasa si apoi avansati spre sus. Puneti destul pamant in jurul fiecarei pietre pentru a o ancora bine; uneori poate fi nevoie sa ingropati piatra pe jumatate sau mai putin. Dupa ce pietrele au fost aranjate, lasati pamantul sa se aseze timp de cateva zile, priviti aranjamentul in ansamblu si daca sunteti multumiti, puteti trece la plantarea florilor.
Plante potrivite pentru o gradina cu pietre
Exista o varietate imensa de plante din care puteti alege. Cele mai potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea inalte, dar cum majoritatea din ele infloresc doar primavara, cel mai bine este sa plasati strategic si ierburi care infloresc vara, iarba neagra si plante anuale, pentru a adauga culoare pe tot parcursul anului.
Unii gradinari sunt de parere ca intr-o gradina cu pietre nu au ce cauta decat plante si ierburi care cresc de obicei in medii pietroase, insa multe astfel de gradini nu sunt plasate in zone reci cu ierni lungi, propice acelor tipuri de plante. Atunci cand selectati plantele, aveti grija sa reziste la zona si clima in care locuiti.
Ganditi-va la gradina ca la o colectie de plante in ghivece si trati-le ca atare. Sapati pamantul din cand in cand cu o furca. Majoritatea plantelor supravietuiesc in pamant sarac in substante hranitoare, dar nu strica sa le dati ocazional balegar sau ingrasamant.
De asemenea, plantele inalte trebuie taiate dupa ce au inflorit, tulpinile sau frunzele uscate trebuie inlaturate, iar plantele care s-au inradacinat prea bine sau care sunt prea mari pentru spatiul care le-a fost destinat trebuie controlate atent.
Verificati daca apar boli sau insecte daunatoare. Melcii sunt o problema pentru ca le place sa stea la adapostul pietrelor. Nu lasati niciodata buruienile sa creasca in colturile gradinii, de acolo se pot intinde peste tot. Deoarece plantele care cresc intr-o gradina cu pietre sunt mai expuse decat cele dintr-o gradina obisnuita, ele au nevoie de protectie iarna: un strat gros de frunze trebuie aplicat inainte de primul inghet.
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro