Parfumurile de ambianta
Fie ca este vorba despre potpuriuri realizate din flori uscate, frunze, scoarta de arbori, pudra de flori si uleiuri esentiale, fie de lumanari sau de betisoare, de spray-uri sau de uleiuri volatile, parfumarea casei reprezinta una dintre modalitatile de agrementare a atmosferei si unul dintre secretele realizarii unui interior confortabil.
Potpuriurile, desi au un parfum mai discret decat al altor tipuri de produse aromate, prezinta avantajul de a fi si decorative, totodata. Asezate in vase de ceramica sau in cosulete impletite, combinatiile de plante prezinta un efect cromatic interesant, putand fi pastrate chiar si dupa ce pedioada de actiune a parfumului trece. Este recomandat sa folositi astfel de produse in spatii mici - vestibule, bai - deoarece cantitatea de parfum continuta este mult mai mica decat in cazul celorlalte produse din gama.
Uleiurile esentiale, obtinute prin distilarea esentelor naturale ale plantei, conservand aroma si principiile active ale acesteia, se pot folosi in stare pura sau in combinatie cu uleiuri vegetale. Pentru a utiliza acest produs puteti alege intre difuzarea cu ajutorul unui aparat electric, a unei lampi de aromoterapie sau difuzarea naturala. Difuzarea cu ajutorul aparatului este cea mai eficace, transformand rapid si integral uleiurile in aroma. Cu ajutorul lampii de aromoter apie mirosul degajat este mai discret, iar efectul vine treptat. Difuzarea naturala a parfumului presupune imbibarea unei carpe, a unui burete sau a unei bucati de vata in solutia parfumata. Uleiurile esentiale dezinfecteaza, alunga mirosurile neplacute si ofera interiorului un parfum natural, usor tolerat.
Spray-urile sunt realizate, in genral, din uleiuri esentiale si alcool. Se vaporizeaza in aer, iar efectul dureaza in medie 1-3 ore.
Betisoarele parfumate, va pot oferi arome naturale sau parfumuri "reconstituite" din natura, de tipul ocean, aer de munte, forest etc. Este recomandat sa le folositi pe cele naturale, pentru ca sunt dotate cu efecte terapeutice, favorizand calmul si concentrarea.
Lumanarile parfumate, prezente in diferite variante au, pe langa efectul principal de odorizare, si un efect decorativ. Isi raspandesc aroma treptat si lent, impregnand atmosfera cu un parfum subtil, nu foarte puternic. Sunt ideale pentru serile festive sau pentru crearea unei atmosfere deosebite in cadrul cinelor romantice.
Indiferent de forma si de natura lor, parfumurile ambientale trebuie folosite cu moderatie pentru a nu supraincarca atmosfera. Pentru obtinerea unui efect deosebit, utilizati parfumurile in functie de destinatia incaperilor: pentru dormitor o lampa de aromoterapie va crea un efect discret si temperat; in bucatarie evitati pe cat posibil folosirea parfumurilor in spatiile de gatit, iar pentru a elimina mirosurile neplacute utilizati arome apropiate de zona culinara: scortisoara sau vanilie; livingul, spatiul de primire sau de reuniune poate fi parfumat cu arome usoare, mai discrete, de tip floral (iasomie, trandafir, lacramioare).