Plante medicinale, roinita
Roinita, Melissa officinalis, face parte din afmilia Labiatae. Este o planta valoroasa pentru uleiul esential care s eobtine in urma distilarii frunzelor sale, Oleum Melissae, un ulei bogat in citrol, foarte aromat. Continutul frunzelor in ulei esential ajunge la 0,4 - 0,5%. Uleiul este intrebuintat in farmacie si cosmetica. Frunzele se pot utiliza si ca atare, la prepararea unor ceaiuri aromate. Nu in ultimul rand, roinita este o valoroasa planta melifera.
Din punct de vedere botanic, roinita este o planta perena cu rizom lignificat. Tulpiuna este ramificata si atinge inaltimea de 50-100 cm. Frunzele sunt opuse, petiolate, ovale, cu margini serat-crenate, cu aroma si gust placut. Florile sunt dispuse de la varful ramurilor si sunt mici, de culoare alba. Planta infloreste din iunie pana in august. Fructele sunt nucule, alungit-ovate, slab trunchiate, lucitoare, brune, laq baza cu o pata alba.
Planta este originara din bazinul mediteranean. Cerintele fata de caldura sunt cu toate acestea moderate, in cazul in care este acoperita cu zapada ea suporta temperaturi de - 20 grade celsius. Conditiile optime insa sunt reprezentate de iernile blande si umede. Agreeaza solurile lutoase cu fertilitate ridicata.
Inmultirea roinitei se face prin seminte sau prin despartirea tufelor. Recoltarea se face in stadiul de imbobocire.