Plantele anuale de toamna
Plantele anuale de toamna reprezinta unele dintre cele mai spectaculoase elemente, cu ajutorul lor gradina putand fi construita si recosntruita in fiecare anotimp. In functie de culoare florilor, textura frunzelor ºi tipul de dezvoltare, plantele anuale pot fi combinate in jardiniere cu mai multe straturi diferite de flori, oferind efecte spectaculoase. Printre cele mai frumoase plante anuale de toamna se numara: daliile, galbenele si crizantemele. Aceastea prezinta numeroase soiuri, cu petale diferite si colorit variat, cu frunzis deosebit si cu inaltimi de crestere diverse.
O jardiniera complexa se poate obtine alaturand, de exemplu, crizantemele cu tulpini inalte galbenelelor cultivate in straturi dese. O alta varianta este aceea a combinarii intr-o singura jardiniera a mai multor soiuri dintr-o planta de acelasi fel: straturile alternative de dalii cu petale rare si dalii cu flori batute.
Pentru ca florilor sa le merga bine pamantul trebuie pregatit in prealabil; una dintre solutii este mixtura formata din turba si muschi si/sau din resturi de plante tocate presarata pe sol. Nu se adauga ingrasaminte chimice, deaorece acestea incurajeaza cresterea rapida a plantelor ºi distrugerea lor odata cu scaderea temperaturii. Compostul este tot ceea ce ii trebuie gradinii la sfarsit de toamna: acesta se obtine din resturile sanatoase ale plantelor adunate din gradina dupa curatenia de toamna, care se trec printr-o tocatoare speciala. Acest amestec se lasa la macerat pana primavara urmatoare sub o prelata sau sub o placa de lemn.
Plantele anuale sunt sezoniere, ele se inlocuiesc de indata ce trece perioada de inflorire, insa unele soiuri pot fi replantate in sezonul urmator, in conditiile in care li se pastreaza tuberculii. Dalia este unul dintre exemplele de astfel de plante, tuberculii acesteia pot fi transplantati in ghivece speciale si recultivati in sezonul urmator. Astfel: chiar daca planta este inca verde, desi nu mai are flori, taiati tulpina pana la cativa cm de sol. In luna noiembrie, temperatura fiind suficient de rece, radacina intra in repaus, iar activitatea plantei este incetinita. În decembrie scoateti cu grija tuberculii din pamant ºi asezati-i in pungute mici de plastic si depozitati-i intr-o incapere racoroasa a casei: pivnita sau garajul, unde temperatura nu scade sub 0 grade si nici nu creste peste 10, ferind plantele de inghet si impiedicandu-le sa incolteasca.