Pomii fructiferi se planteaza in martie
Considerata prima luna de primavara, martie este cea mai solicitanta pentru gradinarit. De modul in care se lucreaza gradina luna aceasta depind roadele culese in toamna. Chiar daca multi dintre proprietarii de case pe pamint sint doar gradinari de weekend, este bine de stiut ca martie este si cea mai potrivita luna a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbusti, pomi ornamentali.
Deja, in piete au aparut la comercializare stolonii de capsuni sau puietii de pomi fructiferi; preturile sint diferite, in functie de soi, de inaltime sau in functie de piata in care se vind. Statiunea de la Baneasa are la vinzare saptamina aceasta puieti de mar, cais si prun, la pretul de 120.000 de lei. Stolonii de capsun se vind la preturi cuprinse intre 4.000 si 6.000 de lei stolonul, in timp ce drajonii de zmeura costa 40.000 de lei. Butasii inradacinati de coacaz negru si rosu sau murul fara spini se gasesc la pretul de 40.000 de lei. Amatorii de pomi ornamentali cu fructe comestibile pot opta intre un nectarin care costa aproximativ 350.000 de lei bucata sau un piersic, al carui pret este de 180.000 de lei bucata. Pomii ornamentali incep sa rodeasca la 2-3 ani de la plantare.
Livada trebuie igienizata si varuita
In cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi fructiferi sau ornamentali, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi. Piersicul are nevoie de taiere daca ramurile anuale au depasit 50-60 de cm, prunul si caisul daca ramurile anuale au trecut de 40 de cm. Ciresul si visinul nu au nevoie de taiere de normare, avertizeaza specialistii, necesita doar o operatiune de intretinere a coroanei. La mar si par, nu se recomanda taierea ramurilor anual, deoarece in virful acestora se afla mugurii de rod. O alta lucrare importanta in gradina este igienizarea livezii si varuirea trunchiurilor de pomi din livada. Pentru igienizarea livezii, adunati frunzele uscate, fructele sau ramurile cazute si razuiti trunchiurile copacilor cu o perie aspra, pentru indepartarea daunatorilor. Varul dat apoi pe trunchiul copacilor distruge ouale insectelor si daunatorilor care au hibernat la adapostul crestaturilor din scoarta si impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiuri.