Pregatirea solului pentru cultura
Solul pe care urmeaza sa se cultive trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, cu apa freatica la cel putin 1 m de la suprafata si ferit de inundatii. Este indicat ca terenul sa se gaseasca in apropierea unei surse de apa pentru udat. Daca locul este drept sau usor inclinat spre sud irigarea se va face mai usor. Terenul ales pentru cultura este bine sa fie insorit, ferit de vanturi sau furtuni puternice (marginit de o liziera de copaci).
Este de preferat ca terenul sa fie usor accesibil (aproape de drumuri, sosele), pentru a usura transportul. Terenul se ara de toamna la o adancime de 25-30 cm. Primavara, dupa ce s-a uscat, terenul se lucreaza cu grapa pentru a nu se forma crusta. Intr-o parte a gradinii se va rezerva un loc pentru culturile care raman pe loc mai multi ani. Amenajarea terenului consta in executarea santurilor de irigare.
La impartirea terenului pe parcele se va tine cont de modul de udare al legumelor de pe parcelele respective, precum si de cerintele legate de dezvoltarea legumelor (lumina, adapost, etc.). Pentru culturile timpurii se pot face straturi inaltate sau coborate de 10-20 cm si 1-1,3 m latime despartite de poteci cu o latime de 30 cm.
Este recomandat sa nu se cultive aceeasi planta 2 ani la rand pe acelasi loc, deoarece productia din anul urmator va fi mult mai mica si mai slaba calitativ, mai ales datorita inmultirii de boli si daunatori, specifici culturii respective.
Trebuie sa retineti ca o leguma se cultiva din nou pe acceasi parcela dupa 2-4 ani. Foarte mare importanta are fertilizarea terenului toamna (fertilizare de baza), prin care se asigura nevoia de hrana pentru urmatoarele 2-3 culturi. Ingrasarea terenului se face odata cu aratura de toamna, imprastiind ingrasamantul cat mai uniform.