Remedii naturiste pentru gripa si guturai
Afectiunile produse de virusii gripali, care se manifesta prin febra, cefalee, indispozitie, oboseala, dureri articulare, etc. pot fi partial remediate pe cale naturala. Guturaiul, produs de rinovirusi, cunoscut si sub numele de coriza, se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei nazale favorizata de frig si umezeala.
Ca adjuvante in gripa si guturai, se recomanda urmatoarele plante:
Flori de tei (Flores Tiliae) - infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Flori de soc (Flores Sambuci) - infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Flori si radacina de Ciubotica cucului (Flores et Radix Primulae), se recomanda si in cazul in care afectiunea este insotita de tuse. Infuzie (din flori) sau decoct (din radacini) din 1 lingurita la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Isop (Herba Hyssopi) - infuzie din 1-2 lingurite de planta la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Coaja de salcie (Cortex Sacilis) - decoct din 2 linguri de coaja la 1 cana de apa; se beau 3-4 linguri pe zi.
Unguras (Herba Marrubii) - infuzie din 1 lingurita de planta la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. O alta varianta este infuzia din 2 linguri de planta la o cana de apa; se beau 2-3 linguri pe zi.
Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere. Se pot folosi:
- Scortisoara (Cortex Cinammoni) 10 g
- Flori de soc (Flores Sambuci) 30 g
- Sovarv (Herba Origani) 30 g
- Cimbisor (Herba Serpylli) 10 g
- Radacina de Cerentel (Radix Gei) 20 g
Decoct (prin fierbere 5 minute) din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere. Se pot folosi:
- Flori de soc (Flores Sambuci) 20 g
- Flori de tei (Flores Tiliae) 20 g
- Tintaura (Herba Centauri) 10 g
- Papadie (Herba Taraxaci) 10 g
- Coaja de salcie (Cortex Sacilis) 20 g
- Conuri de hamei (Strobuli Lupuli) 20 g
Infuzie din 2 lingurite de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani de zi. Se pot folosi:
- Flori de musetel (Flores Chamomillae) 20 g
- Flori de soc (Flores Sambuci) 20 g
- Flori de tei (Flores Tiliae) 20 g
- Sovarv (Herba Origani) 30 g
- Cimbrisor (Herba Serpylli) 10 g