Sarbatoarea Craciunului
Craciunul este una dintre primele si cele mai mari sarbatori ale crestinilor, fiind in acelsi timp si una dintre cele mai legendare. Este sarbatorit in fiecare an, atat de catre crestini cat si de catre non-crestini, centrul de greutate al celebrarii deplasandu-se de la participarea in biserica la ritualul specific spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, al darurilor aduse de Mos Craciun.
Fiecare tara in parte are propriile sale traditii si obiceiuri pentru a celebra aceasta mare sarbatoare. In unele parti din India, o parte dintre crestini folosesc lumina lampilor mici din lut, cu petrol ca decoratiuni de Craciun, in timp ce altii obisnuiesc sa-si impodobeasca casele cu frunze de banane sau de mango. In Europa, insa, Craciunul este sarbatorit de toti oamenii, indiferent de credinta si de varstele lor, prin distractie, bucurie si mult fast. In tarile occidentale colindele de Craciun, petrecerile, venirea Mosului, decorarea caselor si a pomilor de Craciun joaca un rol foarte important.
Odata cu trecerea timpului si cu schimbarea generatiilor, felul in care este sarbatorit Craciunul s-a schimbat si el. In zilele noastre, in loc de celebrele mese in familie si de reuniunile emotionale, oamenii prefera croazierele si excursiile, pe care agentiile de turism le ofera sub forma de pachete speciale de Crãciun. Sarbatorirea in statiuni de lux, cu facilitati de lux a devenit acum una dintre cele mai obisnuite idei de a petrece Craciunul. Din pacate? Poate. Pentru ca, cel putin pentru unii dintre noi, Craciunul reprezinta o legatura sacra cu traditia si o sarbatoare in familie. Mirosul cozonacilor copti, al sarmalelor si al bradului impodobit nu pot fi inlocuite de nicio aroma exotica.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro