Selectarea plantelor perene
Termenul "peren" este folosit in mod obisnuit de gradinari pentru a desemna plantele erbacee cu flori care cresc si infloresc mai multi ani - plante perene. Unele plante perene traiesc mai putin, numai 3-4 ani. Toamna, partea erbacee de la suprafata a plantelor perene (frunze, ramuri/tulpini si flori) se ofilesc si mor, in timp ce radacinile persista in pamant pe perioada iernii. Odata cu venirea primaverii, din radacini si/sau tulpini cresc alte frunze. Plantele care cresc din bulbi se incadreaza de asemenea in categoria plantelor erbacee perene.
Plantele perene au marele avantaj ca nu trebuie replantate in fiecare am. Multe astfel de plante infloresc doar cateva saptamani pe an, dar cu o planificare atenta puteti face in asa fel incat sa infloreasca in tot sezonul. Trebuie sa aveti luati in consideratie modul in care arata planta cand nu este inflorita. Exista plante perene cu foliaj colorat si interesant, care poate forma straturi interesante chiar daca nu sunt inflorite. Plantele anuale pot fi combinate cu cele perene pentru a produce un spectacol colorat.
Alegerea locului
Cand alegeti locul pentru plantarea florilor perene trebuie sa plecati de la aceleasi considerente ca atunci cand alegeti locul pentru plantele anuale: expunere (soare sau umbra), panta, tipul de pamant, necesitatile de umiditate, drenajul si rolul pe care planta il va juca in gradina. Acest ultim considerent este foarte important la plantele perene, deoarece ele sunt lasate in acelasi loc din gradina pentru mai multi ani sau chiar pentru totdeauna.
Alegeti un loc din gradina incare nu veti avea probleme prea grave cu buruienile. Chiar daca veti pregati foarte bine terenul, radacinile copacilor, de exemplu, tot vor da lastari noi. Acest lucru este foarte important, mai ales cand e vorba de buruieni foarte rezistente. O zona care a fost cultivata mai multi ani de-a randul va avea mai putine buruieni. Puteti sa folositi un ierbicid din comert sau sa acoperiti cu o folie de plastic lotul, inainte de a planta florile.
Multe plante perene au nevoie de pamant usor drenabil. In timp ce unele tolereaza sa fie plantate in pamant umed, majoritatea plantelor perene mor daca radacinile le stau in pamant mereu umed. Evitati sa plasati un strat cu flori perene in zone joase, in care se aduna foarte repede apa de ploaie. Inainte de plantare, asezati un strat de 7-10 cm de materii organice sau ingrasamant.
Ph-ul solului variaza de la o specie la alta, dar majoritatea plantelor perene prefera sa fie intre 5,5 si 6,5. Oricum, calitatea pamantului poate fi imbunatatita.
Selectarea plantelor
Observati perioadele in care infloresc plantele perene din curtile vecinilor, sau cititi aceste date pe pachetele de seminte sau bulbi din magazine. Alegeti plante care vor inflori in aceasi perioada,m dar si unele care sa aiba foliaj atragator, pentru perioadele fara flori.