Stilul african in design-ul interior
Africa este un continent al contrastelor, al intinselor deserturi, in care nu intalnesti pe zeci de kilometri nici un arbore si in care nu cade, ani in sir, nici o picatura de ploaie, dar si al padurii ecuatoriale, luxuriante si de nepatruns.
Totodata, in Africa se gasesc cele mai mari bogatii de pe glob dar si unele dintre cele mai sarace tari. Pe acest continent sunt numeroase triburi care au traditii si obiceiuri proprii, iar stilul de viata este diferit de la un trib la altul.
Africa reprezinta o sursa de inspiratie si pentru designerii de interior care, din dorinta de a aduce putin din cultura africana, resusesc sa surprinda prin modul original de a combina elementele specifice ascestui stil cu cele deja existente in locuinta.
Decorul african este inspirat de natura, de tesaturi colorate si sculpturi din lemn. Animalele au fost si vor fi intotdeauna o tema centrala, acestea regasindu-se atat in operele de arta cat si pe majoritatea tesaturilor africane. Animal print-ul se regaseste in randul covoarelor, pernelor, cuverturilor si a draperiilor.
Paleta cromatica specifica stilului african este una calda, primitoare, formata din tonuri pamantii, precum maro, auriu, ruginiu, crem, cafeniu. Pentru a crea un punct de interes in locuinta ta combina maroul cu accente de verde sau albastru. Foloseste aceste culori in cantitati reduse pentru a nu te abate de la stilul de baza. Rosul, galbenul si portocaliul, culori ale celebrelor apusuri africane, se regasesc de asemenea in paleta cromatica a acestui stil.
Aceste culori predomina si in randul tesaturilor. Lucrate din materiale naturale, acestea sunt decorate cu coloranti naturali obtinuti din plante specifice locului. Tesaturile africane se evidentiaza si printr-o serie de imprimeuri deosebite, gasindu-se intr-o gama larga de culori si modele geometrice. Aceste textile unice redau de multe ori un simbol ce reprezinta siguranta si continuitatea, precum si proverbe semnificative sau evenimente istorice.
Mobilierul specific stilului african este realizat in totalitate din materiale naturale. Este in cea mai mare parte format din lemn (rattan, bambus, trandafir sau cires), adesea cioplit si sculptat. Multe dintre piesele de mobilier contin si elemente din fier forjat. Mesele si scaunele sunt masive, joase, realizate dintr-o singura bucata.
Patul este de asemenea jos, fara picioare, prevazut cu un cadru de lemn peste care este amplasata o panza. Pe langa faptul ca este decorativa, aceasta plasa are si un rol cat se poate de practic, tinand la distanta insectele. Specifica stilului african este comoda din lemn de culoare inchisa, cu multe sertare si cu manere din fier forjat. Canapelele prezinta tapiterii in culori intense, eventual cu imprimeuri cu caracter tribal.
Intr-un decor african accesoriile au o importanta aparte deoarece prin ele se simte cele mai bine spiritul Africii. Tablourile, statuetele si vasele din ceramica mari cu imprimeuri animaliere, precum si mastile sculptate vor avea un efect deosebit. La fel de apreciate vor fi si figurinele triburilor africane infatisand scene din viata acestora. Dar ceea ce o sa te duca si mai aproape de un design autentic african sunt elementele de artizanat traditionale realizate de mesterii bastinasi.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro