Stiluri decorative (III)

Stil decorativStilul mediteranean, cunoscut si sub denumirea de stilul spaniol modern, este caracterizat prin eleganta si naturalete. Mobilierul variaza de la functionalul simplu la formalismul extrem, pastrand insa, intotdeuna, o tenta de vechi. Se folosesc colori in tonuri de pamant: teracota, galben cald; nuante de albastru marin si alb. Finisajele sunt complexe: pereti de piatra, accesorii complicate din fier forjat, pardoseli din marmura, dar sunt combinate cu pattern-uri simple. Accentele se obtin cu ajutorul nuantelor de auriu si albastru. Folosind materiale robuste care rezista in timp, imaginea oferita de stilul mediteranean este una rustica si primitoare. Nimic nu trebuie sa fie stralucitor si nou. Pieselor confortabile si uzate, elementele de ceramica,  ancora agatata de perete, un hamac in camera de zi, cateva plante exotice si o duzina de scoici completeaza aspectul stilului mediteranean.

 

Stilul oriental - Decorul oriental este descris de simplicitate, echilibru si pragmatism. Camerele sunt de obicei rar finisate, iar mobilierul este simplist, din lemn negru, pe fundalul unor pereti luminati. Accesoriile includ carpete orientale, seturi de ceai deosebite, obiecte din jad, fildes, coral sau onyx, elefanti, dragoni, evantaie, tec-uri, elemente decorative din lemn lacuite si imprimari incarcate din matase.

 

Stilul Shabby Chic (zdrenturos, neingrijit), folosit initial in Marea Britanie, acest stil eclectic (unii il considera romantic) s-a extins in mai multe tari, devenind popular datorita accesibilitatii si costurilor reduse. Culorile deschise pastelate (alb, roz cald, verde sau gri sters), tesaturile si mobilierul vechi, accesoriile vintage si materialele invechite sunt elementele componente ale acestui stil. Definitoriu pentru acest stil este faptul ca pastreaza aparenta unui timp din trecut. Shabby Chic poate fi definit, la modul simplist, ca fiind stilul mai degraba sic decat la moda, stilul ce reflecta calitatea de a fi opus noului.

 

Stilul tuscan - caracterizat de un aspect rustic accentuat, finisaje simpliste cu accente elegante din fier, olane de teracota pereti texturati sau cu picturi murale detaliate si elegante (trompe l'oeil). Imaginati-va o viata in stil rural, ca intr-o gradina arsa de soare (aspect imprimat de culorile folosite) in culori de maslin, strugure, curmal sau de Dijon, accentuate de obiecte rustice din fier deosebite.

 

Stilul victorian - stil decorativ si arhitectural, numit dupa regina Victoria a Angliei, foarte popular in a doua jumatate a sex XIX, este reprezentat prin mobilierul masiv din lemn de mahon, nuc si trandafir, finisajele intunecate, brocaturi bogate si catifea in decorarea pieselor de mobilier, a peretilor si ferestrelor. Culorile specifice stilului sunt puternice si indraznete: movul, rosul de Burgundia, albastrul si verdele. Impreuna cu dantela, fireturile, franjurile si tivurile acestea completeaza finisajele de tip victorian. Papusi din portelan, cosuri din rachita, palarii si cutii de palarii, nasturi si flori uscate sunt accente aparte intr-un astfel de decor. Scaunele cu spatare ovale si tabliile marmorate pentru mese si bufeturi sunt etichete ale stilului victorian.

 

www.incasa.ro