Sufrageria - centrul locuintei
Daca locuiti intr-un apartament sau o casa la curte, in centru sau la periferie, la munte sau la mare, indiferent de zona, sufrageria este cea care trebuie sa faca o buna impresie vizitatorilor. Cati dintre acestia trec de sufragerie pentru a va vizita si restul casei ? Mult prea putini, nu-i asa. Asa ca este esential sa faceti o buna impresie vizitatorilor prin sufrageria dv, care le va spune daca sunteti o familie conservatoare si eleganta sau una vesela, deschisa si non-conformista. Sufrageria da tonul general al casei si trebuie sa fie o reflectare a gusturilor familiei.
O sufragerie (sau living room) poate fi aranjata in mai multe feluri. Pentru unii, acest spatiu este formal si perfect in orice moment, fiind folosit doar pentru primirea musafirilor. Pentru altii este locul in care intreaga familie se reuneste pentru a fi impreuna, pentru a vedea un film, a povesti ce a mai facut fiecare peste zi si pentru a primi oaspeti. Iar pentru unele persoane este un spatiu intim in care se retrag pentru o gustare si o carte bune.
Intr-o sufragerie clasica sunt puse in valoare cele mai importante elemente ale casei - mobilier, carti, obiecte de arta, tablouri, bibelouri, etc. Decorul este cel mai adesea simetric : o canapea cu un tablou pe peretele din spate, incadrata de doua fotolii, o masuta cu o veioza, ferestre clasice acoperite de perdele lungi si draperii bogate, suspendate de o galerie solida si pretentioasa, eventual o masuta de cafea si pe partea opusa o biblioteca stas, in care si-au gasit locul televizorul, carti, bibelouri, cristaluri. Este mai curand o camera decorativa decat una utila, si astazi prea putine case se mai prezinta in acest fel.
Stilul de design s-a dezvoltat, promovand in prezent un aranjament mai putin formal. Desi retine anumite elemente clasice - precum eleganta mobilei si materialele de calitate - livingul modern este mai luminos si mai confortabil. Simetria studiata si mult prea oficiala a facut loc liniilor mai blande, a incalcat regulile vechi si a adaugat mai multa culoare. Un astfel de living are o anumita nonsalanta, libertate, care ii pot surprinde pe multi. Pe langa faptul ca mobila si restul accesoriilor (covoare, zugraveala, perdele) trebuie sa fie in armonie, iata alte cateva sfaturi. Alegerile trebuie sa fie in primul rand practice. Alegerea mobilierului si asezarea acestuia este mult mai putin stricta. Mai multe locuri pe care sa stati cand va uitati la televizor sunt necesare, dar la fel de utila este si o masa scunda pe care puteti manca. Cum in multe case in living este astazi asezat si computerul un birou nu este doar util, ci strict necesar.
Indiferent de scopul pe care il rezervati sufrageriei, materialele, culorile, mobila si accesorile trebuie sa fie exact pe gustul dv. Linistita si netrua, plina de culoare si non-conformista sau un amestec intre acestea doua, livingul trebuie sa va reflecte gusturile si personalitatea.