Tendinte in amenajarea gradinii pentru 2006
Care va fi stilul gradinii dvs?
Membrii Asociatiei scriitorilor horticultori din Statele Unite ale Americii au privit mai atent listele de produse cumparate de cei care au ca hobby gradinaritul si la sondajele facute in randul acestora si se pare ca, desi privesc aceasta "ocupatie" ca o pasiune si o activitate relaxanta, ei incep sa prefere din ce in ce mai mult sa se bucure de aspectul finit gradinilor decat sa munceasca pentru a-l atinge. De aceea, aproape toate tendintele in arta gradinaritului pentru anul 2006 sunt pornite pe ideea de munca mai putina si relaxare mai multa. Pentru prima oara, gradinaritul nu se transforma intr-o competitie intre vecini pentru cea mai frumoasa peluza sau strat de flori. Se pare, concluzioneaza scriitorii, ca gradinarii s-au maturizat ca grup si devin din ce in ce mai increzatori in abilitatea lor de a face alegeri bune pentru gradina lor.
1. Mai putina munca
Florile de gradina pretentioase, "temperamentale", pierd teren in fata plantelor frumoase si usor de intretinut, cum sunt coleus si hortensiile. Se pare ca a renascut interesul pentru plantele native locului, decat pentru cele importate, dificile.
2. Gradini mai mici sau gradinaritul in spatii mici
Continuanad pe linia "mai putin efort", gradinile devin mai personale si intime. Ele depind mai putin de design-ul clasic si devin mai expresive, mai libere. Gradinarii folosesc tot spatiul de care dispun, de la curte pana la acoperisuri. De asemenea, ei profita de speciile pitice de plante perene, de pomii si arbustii care se gasesc in magazine.
3. Amenajarea gradinii cu plante de ghiveci
Aceasta idee este foarte la moda in aceasta perioada. Cele mai des sunt folosite grupurile de ghivece pentru a crea o masa de frunze sau flori, sau folosirea acestora pe post de bordura. In ghivece pot fi folosite tot felul de plante, de la cele perene sau anuale, pana la speciile pitice sau legume. Alegerea plantelor anuale a crescut foarte mult de cand a aparut aceasta idee si au fost aduse in prim plan plante ca Bacopa, Calibrachoa, Surfinia, Biden and Penta.
4. Folosirea artei gradinaritului pentru a da personalitate curtii
Gradinile sunt vazute ca spatii, camere exterioare ale casei, dar si ca locuri in care oamenii se pot distra. Acest lucru se vede prin faptul ca multi cumpara statui de gradina, bazine, pietre speciale, decoratiuni deosebite, precum si mobilier de gradina din ce in ce mai sofisticat, sisteme de iluminare, etc.
5. Accent pe textura foliajului
Foliajul colorat si textura acestuia continua sa ne fascineze. Coleus si plantele cu modele ciudate pe frunze sunt foarte cautate. Sambucus Black Lace, Sedum 'Black Jack', Plectranthus hilliardiae Red, Tradescantia spathacea variegata, Hydrangea macrophylla 'Lemon Daddy', Athyrium Pewter Lace si Brunnera macrophylla sunt numai cateva specii interesante din acest punct de vedere.
Ierburile ornamentale se vand cel mai bine, mai ales Carex ciliatomarginata.
6. Plantele ca alemente de arhitectura a gradinii
In sfarsit, conceptul de "element de baza al gradinii" este luat in considerare. O planta spectaculoasa sau un grup de plante cu aceasta caracteristica se incadrea perfect ideii. Ca plante de interes numim Cimicifuga uriasa, cu frunzele ei mari, Canna, cu florile ei de culori indraznete, etc.
7. Plantele de interior sunt iar la moda
Plantele de interior isi fac din nou simtita prezenta atat in casele sau apartamentele noaspte, dar si in birouri, la locul de munca. Orhideele in special, sunt preferate pentru sediile firmelor, deoarece florile tin foarte mult timp si nu necesita ingrijiri speciale. Alaturi de alte plante de apartament, precum pothos si speciile de palmieri, multi gradinari isi cresc iarna plantele preferate in casa, la ferestre bine luminate.
8. Fantanile
Iazurile mari, care au nevoie de multa munca pentru a fi ingrijite, au fost inlocuite de gradinile mici cu apa, amenajate in ghivece sau jumatati de butoaie. Daca au si o mica fantana arteziana, ele ofera sunetul si "peisajul" acvatic dorit fara prea mult efort.
9. Gradina de legume
Gradinile cu legume sunt esentiale cand vine vorba de alimente sanatoase, organice. Pentru cei carora le-a placut din totdeauna sa cultive legume, mai ales pentru "recompensele" pe care le aduce fiecare recolta, faptul ca hobby-ul lor este la moda nu face decat sa creasca numarul semintelor de legume comercializate si sa dezvolte aceasta parte a gradinaritului; companiile distribuitoare de seminte se axeaza mai mult pe realizarea unor plante care sa corespunda necesitatilor actuale: gradini mici, sezoane scurte si valoare nutritiva cat mai mare.
10. Gradina organica
Este un concept care implica folosirea unor produse cat mai putin toxice.
Speram ca tendintele prezentate sa fie vesti bune pentru gradinarii pasionati. Cele mai multe din ideile prezentate au un element de bun simt, indicand faptul ca in sfarsit oamenii incep sa "lucreze" cu natura in sens pozitiv si sa aprecieze tot ce are aceasta de oferit.