Toamna aduce in gradina o explozie de culori

A venit toamna si in curand va trebui sa luam grebla din cui pentru a aduna frunzele ruginii care cad din copaci. Ne asteapta zile ploioase, in care soarele de abia daca se va ivi de dupa perdeaua de nori grosi. In aceste conditii, s-ar zice ca nu prea mai avem treaba in gradina... Gresit! Toamna poate fi o perioada extraordinara, in care gradinile ne pot incanta cu o explozie de culori intense.

 

Mai intai, observati bine gradina, mai ales zonele care au nevoie de o pata de culoare. Puteti face acest lucru chiar de la fereastra, pentru ca daca vremea va fi urata, gradina va fi admirata din casa. Al doilea pas este sa faceti o vizita la florarii sau in parcuri pentru a vedea plantele care prezinta interes in aceasta perioada - arbusti ale caror frunze capata nuante intense toamna, plante perene care infloresc acum, etc. Unele din cele mai cunoscute flori de toamna sunt crizantemele, pe care le gasim intr-o varietate de culori; alaturi de ele mai puteti aseza gladiole, pufuleti (Ageratum mexicanum), begonia semperflorens, gura leului, brovalia (Browalia speciosa), galbenele, celosia sau dalie - toate aceste plante infloresc incepand din iunie pana toamna tarziu. Pe la sfarsitul lunii bulbii trebuie scosi din pamant, curatati de pamant si pusi la pastrat pana primavara in pungi de hartie, intr-un loc uscat. In gradina, continuati sa tundeti gazonul, adunati seminte de flori (flox, dalie, zorele), divizati tufanelele si curatati gardul sau spalierul de plantele cataratoare uscate deja.

 

Nu ardeti frunzele uscate, cazute din copaci: nu uitati ca ele sunt o parte importanta in realizarea compostului. Cand plantele intra in perioada de stagnare, curatati gradina de uscaturi si acoperiti pamantul cu un strat gros de ingrasamant, pentru a-l mentine la o temperatura constanta si pentru a proteja radacinile plantelor de inghet.

Lavinia Rorich
31.08.2006