Toamna se ingrasa solul
In functie de perioada in care folosim ingrasamintele, exista mai multe tipuri de fertilizare. Toamna, o data cu aratul (sau sapatul, intr-o gradina mai mica), se face fertilizarea de baza, asta inseamna ca utilizand un ingrasamant mineral greu solubil sau un ingrasamant organic semidescompus, vom reda solului substantele minerale pierdute pe timpul verii, de-a lungul etapelor de vegetatie ale plantelor. Se reface astfel concentratia naturala de substante nutritive iar primavara semintele vor gasi toate conditiile necesare.
-
Fertilizarea de baza consta in inglobarea ingrasamantului in sol, toamna sau primavara, inainte de initierea unei culturi. Ingrasamantul, care poate fi chimic sau organic, se incorporeaza in sol odata cu sapatul.
-
Fertilizarea de tip starter se face chiar in momentul plantatului, ea are rolul de a oferi plantutelor toate substantele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid si armonios. In functie de tipul culturii pe care o initiem, ingrasamantul se poate aplica la cuib sau pe randuri.
-
Fertilizarea faziala se utilizeaza, dupa cum ii spune si numele, in diferitele faze de dezvoltare ale plantelor. Ea se face atat radicular (ingrasamantul va fi absorbit la niveul radacinii) cat si extraradicular (se aplica la nivelul frunzelor).
Dragos Serban
14.09.2006