Totul despre pardoseli

La pardoseli intalnim de obicei ''stratul suport'' ce poate fi o umplutura de pamant, un planseu de beton sau o pardoseala de scanduri si ''stratul de uzura'', care este in contact direct cu efortul ce se transmite asupra pardoselii.
Dupa felul suprafetei pardoselii se deosebesc: pardoseli cu rosturi si pardoseli continue.

Pardoselile cu rosturi sunt executate din piese de diverse forme si dimensiuni ) placi, calupuri, etc.), asezate una langa alta, cu fata superioara la acelasi nivel, separate prin rosturi. Pardoselile cu rosturi au avantajul ca se pot demonta usor in cazul ca trebuie inlocuite sau reparate. Dezavantajul mare al acestui fel de pardoseala consta in faptul ca, la o executie incorecta, apa infiltrata intre rosturi intretine umezeala.


Pardoseala

Pardoselile continue sunt acelea la care materialul din stratul de uzura este turnat in camp continuu, fara rosturi, pe intreaga suprafata de pardosit. Acest fel de pardoseala se executa frecvent in incaperi cu exces de apa sau care reclama spalari repetate ale suprafetei: baie, bucatarie, spalatorie, hol, scari, etc. Pardoselile continue prezinta dezavantajul ca nu se pot demonta pentru a fi refolosite.
Cele mai intalnite pardoseli fara rosturi sunt cele din mozaic turnat, din beton, mozaic roman sau venetian sau din mocheta de dimensiunea incaperii.
Dupa natura materialului din care sunt executate, pardoselile se clasifica in:

Pardoseli din pamant. Acestea cuprind pardoselile din pamat natural batut, din pamant argilos si din pamant stabilizat cu ciment. Se executa de obicei in locuri acoperite (poduri, soproane, magazii, suri, etc.) in care sunt nu xista riscul de aparitie a umezelii sau a apei de ploaie, menajere, etc. Pardoselile din pamant nu permit mentinerea unei curateni perfecte, deoarece stratul lor superficial se transforma in praf ca urmare a uscarii excesive.

Pardoseli din piatra naturala. Se executa cu materiale ce provin din roci naturale dure (granit, marmura, gresie, bazalt, etc.), care pot fi finisate prin taiere, lustruire sau frecare. Calitatea pardoselilor din piatra naturala se imbunatateste mult daca se aplica pe un strat suport rigid, de obicei o placa din beton. Aceste pardoseli au avantajul intretinerii usoare prin spalare, a rezistentei si impermeabilitatii. Dezavantajele principale sunt legate de greutatea mare si de temperatura rece ce o intretine in incaperi. Pardoselile din piatra naturala sunt cu atat mai reci, cu cat sunt mai netede. In stare umeda sunt alunecoase.

Pardoseli din piatra artificiala. Aceasta grupa cuprinde pardoselile din beton de ciment turnat monolit (cu sau fara rosturi), din mozaic turnat, din placi ceramice, din placi de beton mozaicate si din caramida. Sunt pardoseli reci, iar in stare umeda devin alunecoase. Avand multe rosturi creste probabilitatea patrunderii apei prin ele, situatie ce atrage dupa sine o umezire persistenta a suportului.

Pardoseli din lemn. Sunt alcatuite din bucati de lemn (placi, scanduri, parchet, etc.), asezate unele langa altele, cat mai aproape, pentru a nu avea rosturi deschise. Cele mai uzuale tipuri de pardoseli din lemn folosesc pentru stratul de uzura scandurile, parchetul, placile aglomerate din lemn (P.A.L.) si mai rar placile fibrolemnoase (P.F.L.). Pardoselile din lemn sunt considerate ''calde'', fiind in acelasi timp destul de ieftine, elastice, putandu-se monta si demonta usor. Dezavantajele pardoselilor din lemn sunt urmatoarele: au rosturi care se deschid tot mai mult prin prin uscarea lemnului; necesita o intretinere continua pentru a feri lemnul de umezeala, de carii si de unele ciuperci daunatoare.

Pardoseli din materiale sintetice. Dezvoltarea rapida a industriei chimice a facilitat aparitia unor noi materiale de pardosit care imbina calitatile pardoselilor din piatra (rezistenta si aspect placut) cu ale celor din lemn (izolante termic si fonic, elastice, igienice). Cele mai utilizate materiale sintetice sunt covorul p.v.c. cu sau fara suport textil si covorul din fibre poliamidice depuse electrostatic cu strat fonoizolator din p.v.c. expandat, cunoscut sub numele de mocheta. Pardoselile din materiale sintetice se aplica pe stratul suport prin lipire cu adeziv. Acest gen de straturi de uzura se utilizeaza cu precadere in camere de locuit, holuri si coridoare interioare; folosirea lor in incaperi in care exista un grad ridicat de umezeala ca baia, bucataria sau spalatoria este neeficienta, deoarece intretin umezeala si favorizeaza aparitia mucegaiului. Cele mai importante avantaje ale pardoselilor dinmateriale sintetice sunt: intretinere usoara prin spalare, bune izolatoare fonice si termice, durabile, rezistente si nu produc praf. Cea mai dezavantajoasa proprietate a pardoselilor din materiale sintetice este aceea ca, in stare umeda, unele sunt foarte alunecoase.

Alte tipuri de pardoseli. Aici includem pardoselile din pavele de lemn si din materiale bituminoase. Aceste tipuri de pardoseli au o arie mica de raspandire, datorita in principal naturii materialului si a pretului ridicat; de altfel nu sunt utilizate frecvent in locuinte.
In functie de confortul termic din incaperi, pardoselile se impart in: calde si reci.

Pardoselile calde sunt acelea la care se folosesc scanduri, dulapuri, parchet, placi aglomerate din lemn, mocheta, covor din p.v.c. si se executa frecvent in dormitoare, camere de zi, in bucatarii si mai rar in coridoare sau holuri.

Pardoselile reci se executa din materiale care prin natura lor intretin frigul, fiind utilizate in incaperi cu umiditate mare (bai, spalatorii, etc.) sau in cele care nu se stationeaza mult (coridoare, holuri, casa scarii).