Usi spatioase
Cel mai bun moment sa va ganditi la usa de la intrare este atunci cand va construiti casa. La acel moment, o usa mai spatioasa nu va va costa mai mult decat una normala. Poate ca va ganditi ca nu aveti nevoie de o astfel de usa, dar sa faceti schimbari mai tarziu va fi mai greu si va costa mult mai mult.
Trebuie sa fiti foarte atenti la masuratoarea usii, sa o efectuati corect. Nu masurati distanta dintr-o parte a usii pana in cealalta. Este mai bine sa masuratii “largimea reala” a usii. Acesta este spatiul real pe care il puteti folosi atunci cand usa este deschisa. Acest spatiu nu va fi la fel de larg ca si usa. Ati putea avea nevoie de o usa de 90 cm ca sa obtineti un spatiu larg de 80 cm.
Asigurati-va ca lasati spatii libere de ambele parti ale usii. O persoana in scaun cu rotile va avea nevoie de un spatiu intre 45 si 60 cm pe partea unde este situat manerul usii. Aceste persoane vor avea nevoie si de un spatiu larg de 150 cm in fata usii. Aceste lucruri sunt valabile si pentru o persoana care foloseste un premergator.
Cel mai indicat ar fi sa nu aveti un prag la usa de la intrare. Acesta nu poate fi depasit de cei in scaun cu rotile, putand in acelasi timp sa-i incurce si pe ceilalti care nu sunt atenti si se impiedica. Incercati sa faceti pragurile la acelasi nivel cu podeaua. Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa nu faceti pragul mai mare de 1,7 – 1,8 cm.
Chiar daca vi se par ca aceste modificari ale case sunt destinate numai persoanelor cu disabilitati, este bine sa tineti cont ca nu se stie niciodata ce se poate intampla, iar aceste mici modificari au inceput sa fie folosite in design-ul universal din ce in ce mai mult.
02 Mai 2007
Nicoleta Oprea