Ventilatoarele de tavan

ventilator de tavanIn cazul in care aveti o camera inchisa sau chiar inabusitoare trebuie sa va ganditi bine daca trebuie neaparata sa instalati aici un aparat de aer conditionat. Poate ca putina ventilatie este suficienta. Alternativa propusa este rerezentata de ventilatoarele de tavan, care va pot oferi o buna circulatie a aerului, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara, si pot crea o atmosfera deosebita in incapere.

Desi la momentul actual aceste obiecte nu mai sunt considerate la moda, ele reprezinta modalitati excelente de a adauga mai multa ventilatie in camera, fiind mai putin costisitoare si mai putin daunatoare decat aparatele de aer conditionat. In plus, modelele aparute pot satisface gusturile oricarui cumparator, contribuind foarte mult la imbunatatirea decorului camerei. Un alt avantaj este acela ca instalarea este la fel de simpla precum schimbarea unui corp de iluminat.

De trebuie sa stiti inainte de a achizitiona un ventilator de tavan? Mai intai de toate trebuie sa aveti in vedere nevoile incaperii in care urmeaza sa fie instalat: cerintele legate de energie, marimea camerei, inaltimea tavanului etc. Apeland la sfaturile unui vanzator avizat alegeti apoi un ventilator ale carui caracteristici sa corespunda acestor nevoi, comparand ofertele producatorilor de pe piata si tinand cont de cateva aspecte legate de aparat: marimea motorului, panta sau inclinarea lamelor, calitatea finisarilor de pe fiecare suprafata, culoare, model etc.

In privinta controlului asupra functionarii ventilatorului, exista cateva variante dintre care puteti alege pe cea convenabila ca pret sau confort: metoda cea mai intalnita include intrerupatorul de pe perete si lantul de tragere, care controleaza viteza lamelelor, insa exista si varinata cu telecomanda, in special pentru aparatele instalate pe un tavan foarte inalt.

In cazul in care doriti sa instalati un astfel de aparat pe balcon, pe veranda, in foisor, in gradina interioara etc., asigurati-va ca toate componentele lui sunt rezistente la umezeala.

Exista o multime de modele, alegerea depinzand de inaltimea tavanului - de regula, este indicat ca lamele sa se afle la o distanta de 2,15 - 2,70 m. fata de podea. Modelele tipice de ventilatoare de tavan (cu sau fara lumina) au 90 de cm, 120 cm sau 160 cm. Ventilatoarele de tavan de 90 cm sunt potrivite pentru incaperile de dimensiuni mai mici de 3,65 m.; cele de 120 cm se potrivesc camerelor cu dimensiuni cuprinse intre 3,65 m si 4,57 m.; iar cele de de 160 cm. pentru incaperi cu dimensiuni mai mari de 4.57 m., hale industriale, sali de sport, teatre, magazine, fabrici, laboratoare etc.

Aveti grija ca la achizitionarea unui astfel de aparat sa beneficiate si de kit-ul complet al lustrei cu ventilator: echipamentul de montare, ventilatorul de tavan, bratele, motoarele si becurile.

Principala functie a unui ventilator de tavan este aceea de a controla climatul din interiorul unui spatiu, facilitand folosirea eficienta a caldurii si a aerului rece, ceea ce  poate sa reduca semnificativ costul utilitãtilor, precum si sa ajute la conservarea energiei. Folosirea lui este foarte convenabila, considerand in cat de putin timp se va obtine o economie efectiva. In perioada verii aceasta instalatie poate fi un suport important si pentru o eventuala instalatie de aer conditionat sau chiar un inlocuitor eficient al acesteia. In plus, aparatul este folositor nu numai vara, creand o placuta si persistenta senzatie de racoare si o microclima cu aer "viu", nu stationar, ci si iarna, pentru recuperarea aerului cald.

Foto: hometheaterdesignmag.com

Corina Dovinca
InCasa.ro