Viscum album
Denumire populara: vasc
Familie: Loranthaceae
Expunere: plin soare sau partial umbra
Perioada de inflorire: iarna tarziu - mijlocul primaverii
Raspandire: Europa, Asia, nordul Africii (vascul din America de Nord este o cu totul alta specie)
Dimensiune: poate ajunge pana la 1 m
Aspect: arbust semi-parazit, cu radacina mica, dar cu ramuri dense, ramificate
Viscum album este cea mai intalnita specie de vasc din Europa; in Marea Britanie se gaseste in zonele din sud. Arbust peren, verde, Viscum album este o planta semi-parazita care traieste pe ramurile copacilor. Planta extrage substantele nutritive, minerale si apa prin radacinile care patrund in scoarta copacului-gazda, de obicei mar, dar si alti copaci cu scoarta subtire (stejar, castan, plop, arbori fructiferi si uneori si conifere).
Inmultire: prin seminte. Cea mai buna perioada ca sa inmultiti vacul sunt lunile Martie si Aprilie, cand samanta este coapta complet. Verificati ca samanta sa fie intacta. Daca este posibil, alegeti un copac-gazda care sa apartina aceleiasi specii in care crestea vascul din care ati recoltat samanta; gasiti o ramura groasa de mai mult de 10 cm - o ramura aflata la inaltime este mai potrivita, pentru ca astfel vascul va fi expus mai mult la soare. Desfaceti pielita alba a bobului de vasc, faceti o taietura mica in ramura aleasa si puneti semintele sub scoarta copacului; legati apoi scoarta cu o sfoara si un material care nu poate fi distrus de pasari.
Este recomandat sa faceti aceasta operatie cu mai multe seminte, pentru ca rata de succes este destul de scazuta; de obicei, cam 1 din 10 seminte devin arbusti.
Mituri legate de vasc:
- druizii credeau ca vascul care crestea in stejari este cea mai sacra planta si ca ii proteja de rau; era folosit in magie.
- misterul reproducerii naturale a vascului i-a facut pe oameni sa asocieze planta cu ritualiri de fertilitate; in perioada medievala, femeile care doreau sa aiba copii isi legau vasc la mijloc sau la incheietura in ideea ca vor fi mai fertile.
- biserica crestina timpurie a interzis folosirea vascului din cauza asocierii plantei cu credintele druizilor.
- in Scandinavia traditia spunea ca daca dusmanii se intalnesc pe campul de batalie sub vasc, sa isi lase armele deoparte si sa nu se mai lupte in ziua aceea.
- conform legendelor scandinave, zeul Balder cel Frumos a fost ucis de o sulita din vasc, iar mama lui, zeita Frigg a iubirii si a frumusetii a izgonit planta, condamnand-o sa traiasca numai in copaci. Cand Baldur a inviat, Frigg a facut din vasc simbolul iubirii.
- in Britania, vascul este cunoscut si sub numele de Iarba Crucii, pentru ca se considera ca din vasc era facuta crucea pe care a fost rastignit Iisus.
Lavinia Rorich
22.11.2005