Vitamina A
Precursorul vitaminei A este beta-carotenul care, fiind in stare naturala, nu este toxic. Beta-carotenul este un antioxidant impotriva radicalilor liberi care sunt produsi de corp.
Aceasta vitamina este stocata in stratul de grasime al corpului tau. Luata in cantitate mare, vitamina A sintetica poate fi toxica. Cantitatea de vitamina A se masoara prin Echivalentul de Retinol.
Precursorul vitaminei A este beta-carotenul care, fiind in stare naturala, nu este toxic. Beta-carotenul este un antioxidant impotriva radicalilor liberi care sunt produsi de corp.
Eliberarea de radicali liberi in corp poate duce la probleme de sanatate. Cercetari medicale recente arata ca alimentele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii cancerului.
Proprietati
Asigura frumusetea parului si a pielii
Ajuta in formarea unei structuri osoase sanatoase si in cresterea dintilor, la copii
Este esentiala in vedere in special pe timp de noapte
Ajuta la regenerarea tesuturilor
Reduce pericolul unor infectii
Ajuta in protejarea mucoasei nazale, a gurii si a plamanilor
Carente
Pierderea vederii pe timp de noapte
Piele uscata
Pierderea gustului
Pierderea parului
Cresterea riscului unei infectii
Dificultati in crestere
Dinti si gingii cu probleme
Excese
Toate aceste inconveniente sunt valabile numai pentru Vitamina A de origine sintetica (suplimente medicamentoase):
Distrugerea ficatului
Greturi
Pierderea parului
Dureri de cap
Dureri osoase
Piele uscata si buze crapate
Pierderea apetitului
Dificultati la nastere
Cresterea oaselor anormal
Caderi nervoase
Alimentele ce contin vitamina A
Alimentele cu cel mai bogat continut de vitamina A sunt:
Morcovii
Cartofii dulci
Ficatul
Mango
Spanacul
Caisele
Laptele
Branza
Ouale