Vitamina B6

Surse

Fructe oleaginoase ( nuci, arahide), banane, avocado, varza, cereale, drojdie de bere, dar si lapte, oua, organe de vita, peste.

 

Doza zilnica recomandata: intre  1,3 mg ºi 2,0 mg, in functie de varsta si sex.

Vitamina B6:

-ajuta la buna functionare a sistemului imunitar;

-protejeaza organismul de infectii;

 -reduce crizele de astm;

- limiteaza ateroscleroza, unele afectiuni ale miocardului.

 

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B6

Destul de des, in pofida alimentatiei abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera aparitia unor boli, slabirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.

Anumiti cercetatori au stabilit o interdependenta intre diabet si vitamina B6, care in cantitati insuficiente provoaca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B6

In cazul in care doza luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata, atunci apare pericolul hipervitaminozei. In timp, suplimentele pot determina tulburari nervoase (polinevrite) care dispar de indata ce sunt suprimate vitaminele.

Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor ce sufera de maladia Parkinson si se afla sub tratament.

 

In combinatie cu magneziul, vitamina B6 este eficienta contra calculilor renali.

Noiembrie 2007